Георги Денев пред Lupa.bg: Ставам и лягам с ЦСКА!

Жалко е, че не Левски, а Лудогорец е големият съперник на червените, заяви една от легендите на армейския клуб, който утре празнува 71-ия си рожден ден

Актуално интервю
09:45 - 17 Април 2021
10242
Георги Денев пред Lupa.bg: Ставам и лягам с ЦСКА!

Утре един от големите футболисти на ЦСКА и националния отбор - Георги Денев, празнува своя 71-ви рожден ден. Комитата или Кучето, както е известен още във фенските среди, даде специално интервю за Lupa.bg. Разбира се, говорихме и за футбол, но този път акцентът падна върху едно от най-големите теми в последната година - коронавирусът.

Основната част от кариерата му е свързана с ЦСКА. Освен това е играл за Кърпачев (Ловеч), Спартак (Плевен), гръцкият Етникос (Пирея) и кипърският Арис (Лимасол).

В евротурнирите Денев записва за ЦСКА 22 мача с 3 гола – 16 мача с 3 гола в Купата на европейските шампиони и 6 мача в КНК. С отбора достига до четвъртфинал в КЕШ през сезон 1973/74. На 20 март 1974 г. бележи победния гол за победата с 2:1 срещу германския шампион Байерн Мюнхен. В много източници се твърди, че в най-силните му години Денев е желан от европейските грандове Реал Мадрид и Байерн, но до трансфер не се стига, заради тогавашната забрана футболистите да преминават в клубове извън страната.

След края на сезон 1978/79 в ЦСКА се отказват от услугите на Денев, въпреки че е едва на 29-годишна възраст. Разочарован от това, той отива във вечния враг Левски. Там тренира един месец с отбора, но не записва официален мач. Тогавашният ръководител на сините Иван Славков – Батето урежда заминаването му за Гърция, където облича екипа на местния Етникос (Пирея).

Денев играе два сезона за Етникос, след което още два в кипърския Арис (Лимасол) и слага край на кариерата си на 33-годишна възраст през 1983 г.

Денев е шампион на България пет пъти, три пъти вдига Купата на Съветската армия, все с екипа на ЦСКА. Четвъртфиналист с армейците в турнира за КЕШ през 1974 година.

- Здравейте, г-н Денев! Как сте, къде ви намираме в момента?

- У нас съм, в София. Добре съм, да чукна на дърво. Всичко е наред, доколкото е възможно, разбира се.

- Утре имате рожден ден, ставате на 71. Какво се промени за последната година след юбилея ви?

- Промени се животът като цяло, появи се коронавирусът. На мен също ми се отрази, както и на хората по целия свят. Доста загубиха битката със заразата, за което искрено съжалявам, но и това е част от живота. Коронавирусът ни научи на любов, повече да се обичаме, да ценим живота и се върнахме към някои позабравени ценности, които бяха захвърлени някъде в душите на всеки един от нас. Започнахме да се замисляме повече и да бъдем по-добри, да бъдем съпричастни. 

- Успяхте ли да се предпазите от COVID-19?

- Не успях, но го преболедувах, бях болен, пих доста време антибиотик, но за моя радост се разминах с болницата. Бях си вкъщи. Сега всичко е наред, възстанових се. Както се казва - всичко върви по план, животът - също.

- Следите ли какво се случва с ЦСКА?

- О, естествено! ЦСКА си ми е на сърцето, с него ставам и с него лягам. Лошото е, че в последните години не Левски е големият противник на ЦСКА на футболния терен, а Лудогорец.

- ЦСКА отстрани Лудорогец за Купата и вече е на финал с Арда. Къде червените превъзхождаха своя противник в Разград и ще спечелят ли трофея срещу съперника от Кърджали?

- Естествено! Прогнозирах, че ако ЦСКА отстрани Лудогорец, няма да има проблеми на финала, с който и да е и ще спечели Купата на България. Психологическото предимство е на страната на нашия клуб и ако успеем да бием в следващия пряк двубой разградчани в плейофите, имаме големи шансове и за титлата. Разбира се, че вярвам в това, което казвам. Те ще са разконцентрирани, предстоят още мачове, в които могат да загубят точки, а момчетата на Любо Пенев ще бъдат още по-мотивирани след този успех срещу зелено-белите. Двубоят в Разград беше нервен, но тези двубои са така - няма как да няма грубости, нерви и картони. Изгониха и Любо, който си изпусна нервите, но се видя, че е за добро. И съм сигурен, че е така. Момчетата се раззадоха, бориха се мъжки, харесаха ми как стоят на терена. Този уикенд Левски приема Лудогорец, на мен много ми се иска сините да вземат нещо от разградчани, но не вярвам. Твърде много са проблемите им и изглеждат рухнали. Но пък историята показва, че когато един от грандовете - ЦСКА или Левски, е ранен или слаб в даден момент, успява да печели важни мачове. Надяваме се, пък каквото стане. Стискам палци титлата и купата да дойдат на "Армията" още този сезон!

- Какво мислите за честите треньорски смени и последната рокада - Любо Пенев на мястото на Бруно Акрапович?

- Така е преценило ръководството, така е направило. Не искам да се меся в делата на управляващите клуба, има кой да мисли за тези неща. Пред ЦСКА винаги е имало три цели, които Любо Пенев ги заяви още на първата си пресконференция - титлата, Купата на България и участие в Европа, където винаги сме правили големи мачове. Уви, сега реалностите са други, но целите не трябва да се променят.

- На изпроводяк Бруно Акрапович заяви, че пред него е поставено за цел - Купата и второто място, нещо, което учуди феновете на клуба. Впоследствие и главният мениджър Стойчо Стоилов го потвърди, тъй като "реалностите в България" са такива към днешна дата.

- Да, учудващо е, но наистина реалностите са такива. Не коментирам по какъв начин работят в Лудогорец и извън клуба, тяхна си работа. Но ЦСКА трябва да преследва титлата, докато има шансове.

Не е в ДНК-то на клуба да се предава и да свежда глава пред който и да било! ЦСКА е велик клуб, велики са привържениците му, а един гранд винаги трябва да има големи цели.

И с това трябва да са наясно и футболистите, които защитават фланелката - независимо дали са българи или чужденци.

- Любо Пенев отскоро е на треньорския мостик отново, но какво трябва да промени?

- Трябва да изгради колектив, без който не може да стане нищо. Трябва да знае качествата на играчите си и да може да ги подреди на терена. Просто е, такъв е футболът - проста игра за интелигентни хора. ЦСКА заслужава да е на върха, а не да крета, както в последните 10 години.

- Говорейки за колектива, който трябва да изгради Любо Пенев, бихте ли направили един паралел с времето, когато вие играехте в ЦСКА?

- За десетте години, през които бях на "Армията", между 1969-та и 79-та, бяхме изключително силни като единици, но и колективът на терена беше невероятен. Затова и имахме успехи, затова и спечелихме редица отличия. Но заедно!

Разбира се, никога не сме били най-големите приятели, имаше и хора, които не се понасяха, но щом излизахме на терена, бяхме като стиснат юмрук и удряхме с такава мощ! Имаше раздори, но се покриваха, не ставаха медийно достояние.

Това е големият отбор - всички дрязги остават зад гърба за 90 минути и няма място за цупене. Подаваш на точния човек, който е в изгодна позиция, пазиш гърба на другия - просто е.

- На всички е ясно, че ЦСКА - Левски е най-голямото дерби в българския футбол. И това със сигурност липсва на фенове и медии, убеден съм. Защо сините са извън голямата битка?

- Защото си имат кадрови проблеми, които трябва да решават. А грижите им не са никак малки.

- Какво мислите за идеята на Димитър Пенев и Петър Жеков да се кандидатират за депутати?

- Не е моя работа да се бъркам в живота им. Те си знаят най-добре защо го направиха. Пената и Жеката бяха големи футболисти, изключителни, но политиката е друга бира, много по-различна от футбола.

- По всичко личи, че Мартин Камбуров ще подобри рекорда по отбелязани голове на Петър Жеков. И то съвсем скоро...

- Да, нищо чудно, още малко му остава на Камбуров, но не е в това въпросът. Рекордите са, за да се подобряват. Жеката беше изключителен нападател, с голям нюх към гола. Но нека не пропускаме факта, че той игра до 30 години, а Камбуров продължава и на 40, а и изигра повече мачове. Несравними са нещата. Плюс това Петър Жеков е участвал с националния отбор на Олимпийски игри, на две Световни първенства, поразявал е вратите на редица именити вратари и отбори - и на клубно, и на национално ниво. Той е първият от тримата българи, носител на "Златната обувка", като в колекцията си има "Сребърна" и "Бронзова" такава. Е, за какво говорим тогава? А не на последно място - Жеката го отказаха рано от футбола, скъса и ахилес... Разбира се, Камбуров също не е за подценяване, постиженията му говорят достатъчно. Но те са от две различни епохи.

- И нещо за финал?

- Всички да са живи и здрави, а пандемията по-бързо да се разкара и да се върнем към нормалния живот! В такива моменти разбираш колко малко е нужно, за да бъдеш щастлив! И, разбира се, ЦСКА - шампион! Желая го от сърце на всички привърженици, те го заслужават.