Георги Киряков пред Lupa.bg: Съюзът между Марешки и Симеонов е пожарна коалиция

Актуално интервю
13:41 - 10 Февруари 2021
6935
Георги Киряков пред Lupa.bg: Съюзът между Марешки и Симеонов е пожарна коалиция

-Г-н Киряков, какво според вас скрепи този неочакван съюз между „Воля” на Веселин Марешки и НФСБ на Валери Симеонов?

-Няма неочаквана дружба. Който е наблюдавал внимателно процесите през последните месеци, е наясно, че това е коалиция, в която трябваше да присъства и ВМРО. Това беше планираната коалиция.

Затова изненадващото е не събирането на Марешки и Валери Симеонов, а отсъствието от тази коалиция на ВМРО.

Това беше и желаната от ГЕРБ и лично от премиера Бойко Борисов коалиция – между трите партии. Така че намерението на ВМРО за самостоятелно явяване изненада и самия премиер Борисов, вероятно неприятно.

-В събота Валери Симеонов разкри, че Красимир Каракачанов е отказал коалицията, като до последно е обещавал на НФСБ да са заедно. На какво разчитат от ВМРО?

-Тук не става въпрос за обещание да са заедно, а за намерение на ГЕРБ да си осигури в следващия парламент една стабилна патриотична коалиция като партньор за следващо управление. Не знам защо Каракачанов отказва такава коалиция – вероятно си имат собствени вътрешни сметки. Вероятно това е калкулация на невъзможността да се състави правителство, независимо дали ще има такава коалиция или не.

И изчакват да се стигне до следващи парламентарни избори наесен.

Може би това е дългосрочната сметка, която си правят - те не искат в момента да качват излишни негативи върху себе си. Сигурно това ги е подтикнало да откажат тази коалиция – защото тя е била направлявана от ГЕРБ и от Борисов.

-Т.е., ВМРО предпочитат в момента да пасуват?

-Точно така. Те казват – ние сега сме пас. Сега ще се преброят, за да се знае каква е тежестта им. Това е стратегическата мисъл на ВМРО - сега ще сме единствени и на следващите предсрочни избори вече ще се знае кой с каква тежест е в бъдещите възможни коалиционни формати в патриотичния сегмент.

-А коалицията между Марешки и Валери Симеонов ще успее ли да влезе в парламента? Вече се прокрадват съмнения, че на всяка цена ще „бъдат допуснати” до Народното събрание?

-Тя е обречена. Това с пускането и непускането е малко спекулативна работа. Те и за Мая Манолова казват същото, защото може да им е полезна – от гледна точка на бъдещото трудно съставяне на управленска коалиция. Или на съставяне на правителство с подкрепа на неучастващи в управлението партньори – за коалиция на малцинството.

Иначе съюзът между Марешки и Валери Симеонов е обречена коалиция, тя е коалиция на паниката.

Защото, ако се явят самостоятелно, нямат абсолютно никакви шансове да влязат в парламента. Докато, ако съберат процентите, все пак ще покажат някаква по-голяма тежест. Което също е малко измамно в политиката и в калкулациите на електорални възможности. 1 плюс едно много рядко прави две в политиката. Така че това е пожарна, паническа коалиция на нещо, което е било предвидено в друг формат.

-Към този момент кои формации се очертава да влязат в парламента?

-При всички положения има поне пет субекта, които на този етап имат шансове да влязат в Народното събрание. ГЕРБ, БСП, ДПС, „Има такъв народ” на Слави Трифонов и „Демократична България”. Вижте,

„Демократична България” си има собствен постоянен електорат, който варира. Варира от десетина процента, както се видя по време на протестите през лятото – но минимумът им е около 4,5 - 5%.

Така че те имат абсолютно реални възможности. Мобилизирали са си електората, водят си кампания и има всички изгледи те да са петата формация в парламента.