Икономист пред Lupa.bg: Чуждите инвестиции у нас намаляха с 50% за година

Коментар
16:15 - 03 Август 2021
5255
Икономист пред Lupa.bg: Чуждите инвестиции у нас намаляха с 50% за година

Чуждестранните инвестиции в България са намалели с над 50% през 2020г. Нетният поток на преките чуждестранни инвестиции у нас е е свил до 561,7 млн. евро. Така тяхната сума слиза на до 1,1 млрд. евро, каза пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.
 
По думите му непостоянното поведение на политиците, което продължава да се наблюдават и в момента, влошава още повече негативната тенденция големите чуждестранни инвеститорите да заобикалят България. Стратегически компании в сектори като автомобилостроенето и информационните технологии ни заобикалят и сега.

"Проблеми на бизнес климата в България са бюрокрация и корупция свързана с олигархичния модел. А фирмите най-вече се оплакват от рекета на държавната власт и администрация. Инвеститорите остават загрижени за върховенството на закона в България. Наред с ендемичната корупция, инвеститорите цитират и други проблеми, възпрепятстващи инвестициите, включително трудности при получаването на необходимите разрешителни, непредсказуемост поради чести регулаторни и законодателни промени. България продължава да се разглежда от много инвеститори като привлекателна дестинация за инвестиции с ниски разходи, с правителствени стимули за нови инвестиции", коментира експертът.

И добави: "Страната предлага част от най-евтината работна ръка в Европейския съюз (ЕС) и ниски и фиксирани корпоративни данъци и данъци върху доходите. България обаче има най-ниската производителност на труда в ЕС, а в средносрочен план производителността е допълнително изложена на риск поради бързо свиващото се население. Особено негативно се оценява капацитетът на страната ни да привлича и задържа инвестиции и инвеститори. Българската икономика продължава да е част от ЕС, като предимно суровинен и компонентен доставчик, но с малко иновации и инвестиции. България продължава да разчита на ограничен брой от фактори за конкурентоспособност, като това са основно ниска цена на труда и ниски преки данъци. Притеснителен е фактът, че вече години наред поддържаме ниско ниво на образованието, а имаме достъп до финансови ресурси. Роля върху ниската конкурентоспособност на България оказва и ниското равнище на доверие в институциите. Това води до възпрепятстване на бизнес развитието и икономическия растеж. България е на 69-то място от 180 държави в Индекса за възприемане на корупцията на Transparency International за 2020 г., което е най-лошото в ЕС. България е на 56-о място в Индекса на човешкото развитие на ООН за 2020 г., най-ниският резултат сред страните от ЕС."