Иван Костов пред Lupa.bg: Служебният кабинет не трябва да остава след изборите

Актуално интервю
17:00 - 20 Май 2021
13407
Иван Костов пред Lupa.bg: Служебният кабинет не трябва да остава след изборите

Иван Костов е премиер на България в периода 1997-2001 г. Лидер е на Съюза на демократичните сили (СДС) от 1994 до 2001 г. и на Демократи за силна България (ДСБ) от 2004 до 2013 г. Народен представител е в 7-ото Велико народно събрание и в 36-ото, 37-ото, 38-ото, 39-ото, 40-ото и 41-вото Народно събрание. Преди 7 тодини, Костов се оттегли от политиката и създаде своя Лаборатория за анализи и управление на рискове. Потърсихме го, след като гръмна скандалът с незаконно подслушване на политици и твърденията, че и той е сред тях.    

- Г-н Костов, след скандала с незаконното подслушване на политици от партиите на протеста, между които и ДБ, стана ясно, че и Вие сте подали молба, за да разберете дали не сте сред тях?

- Не. Аз не се включвам в този случай. Аз съм си подал молба, преди да избухне този скандал и не е във връзка със сега действащите политици. Може и да има връзка в главите на тези, които са го правили, но не твърдя, че съм към тях, защото аз не съм действащ политик от 7 години.

- Това е въпросът - Вие сте извън политиката, защо да Ви подслушват тогава?

- Натрупаха се много сигнали. Много хора ми казаха, че ми подслушват телефона, и то хора, за които аз знам, че имат повече информация за това какво става в страната.

- Все пак Вие какво подозирате, че ви прави интересен за службите? 

- Не знам, не знам.

- Да не би да Ви схващат като сив кардинал, който диктува ходовете на някого?

- Да, такова малоумие споделят едни вестници, но те не са спирали. Но пък то си остава за тяхна сметка. Не са спирали да го внушават. Долнопробна история. Но това да е долнопробната история, единствената…

Понеже сме много щастливи… Но далеч не е единствената.

- Г-н Костов, сега всички гадаят и прогнозират как ще се развие политическата ситуация в страната. Дайте Вашата прогноза - ще имаме ли кабинет след следващите избори? Или служебното правителство ще остане дълго да ни управлява?

- Сега за сега не знам. Много е отговорно да се прави прогноза, нали разбирате? Ако искам да съм от тези хора, които правят прогнози, пък те не се сбъдват и след това с още по-голямо настървение дават следващите пред медиите... Аз не съм такъв човек - ако кажа нещо, искам да се сбъдне, да се случи, или поне да съм близо до това, което ще се случи.

Сега не съм подготвен да направя такова нещо. Нека видим, към края на кампанията ще стане ясно. Още не са се позиционирали самите политически формации. Не са се вписали още, да видим какви ще са им позициите, какво ще направят по време на кампанията, как ще я водят. Ще получим някакви ориентири и преди изборите ще е горе-долу по-ясно.Особено ясно ще стане, когато се съберат в Народното събрание.

Това, което единствено е ясно, е, че ГЕРБ продължава да е в изолация и нито те търсят отговора на въпроса защо са в изолация, нито журналистите обясняват. Аз обаче го виждам, и знам, че не могат да излязат, ако не си обяснят защо се е случило така.

Иначе как да излязат, ако не знаят откъде са влезли в нея?

- Но ГЕРБ все пак трябва да са доста недалновидни политически, ако не са наясно защо са в изолация.

-Ами би трябвало да си дадат сметка. Надявам се да си дадат вътрешно сметка защо е така. Защо никой не желае да прави коалиции с тях. Защото те са мажоритарна група, те са основният фактор, който е трудно заобиколим, за да се направи правителство.

- Но дори отново да бъдат първа политическа сила, пак не им върши работа.

- Да, но пак са в изолация. Как ще излязат, как ще протегнат ръка, от каква позиция, какво ще променят? На мен просто не ми е ясно. Те как си отговарят на този въпрос. Това засега изглежда единствено ясно.

- А не е ли по-важно Слави Трифонов дали ще се нагърби да направи кабинет? Или дори при малко по-добър резултат, отново ще се откаже от управлението?

- Черна кутия.

- Не е ли точно там разковничето, дали ИТН ще съставят кабинет, още повече че социолози вече предвиждат, че ще имат най-висок резултат на 11 юли? 

- Абсолютно правилно задавате въпроса - те стават разковниче, след като онези не могат да излязат от изолация. След като те не могат да излязат, отговорността пада върху следващите. Те трябва да дадат отговор на въпроса.

- Звучи ли Ви добре вариантът служебният кабинет да продължи да управлява още известно време, като имаме предвид, че министрите стоят добре, заеха се с реформи, имат висока експертиза? 

- Не знам. Не е редно това в парламентарна република да управлява служебно правителство, повече от даденото време от Конституцията.

Снимка: Агнес Методиева