Какво не вкусват експертите в хранителната индустрия

Фастфуд, газирани напитки, кълнове и домати в консерви са бомба със закъснител за организма

Инспектор Алекс
11:47 - 06 Май 2019
6661
Какво не вкусват експертите в хранителната индустрия

Да се направи класация на най-вредните храни е непосилна задача. Една от основните трудности са многото претенденти за челните позиции. Има обаче един любопитен списък с храни, за които се твърди, че експертите в хранителната индустрия не вкусват. Специална анкета, проведена с утвърдени специалисти, които от години проучват контрола за производството на хранителни продукти, разкрива мрачната страна на някои особено популярни продукти. И да — списъкът крие изненади.

Голяма част от храните, които едва ли не сме смятали за полезни, всъщност са огромна бомба със закъснител за организма. Какво се оказва? Че не само са вредни и крият редица рискове, но могат да ни докарат редица заболявания – алергии, диабет, хипертония и не на последно място рак.

Фастфуд

Модата „бързо“ хранене се е превърнала в епидемия в целия свят. Според специалисти в областта на земеделието икономическият модел на мултинационалните вериги за бързо хранене се основава предимно на земеделие, което не се грижи за развитието и трайната доходоносност на земята. Използват се много вредни химикали, които застрашават човешкото здраве. Факт е, че в тази индустрия се използват колосални количества нездравословни мазнини, а вкусът на храните се дължи почти изцяло на добавени синтетични овкусители и аромати. Мръвката в тези вериги обикновено идва от животни, изхранвани предимно с ГМО фуражи. 

„Диетични“ газирани напитки

Експертът по здравословно хранене д-р Айзък Елиас коментира, че не употребява абсолютно никакви продукти с изкуствени подсладители (сукралоза, аспартам, ацесулфам К, захарин, неотам и др.). Самият той твърди, че резултатите за безопасността им са доста противоречиви. Независими изследвания показват, че преработени в тялото, тези вещества могат да доведат до проблеми с метаболизма и наднормено тегло, неврологични заболявания, болки в ставите, стомашни възпаления и повишават риска от развитие на ракови заболявания. Най-популярният изкуствен подсладител — аспартам, се счита за канцерогенен в Калифорния.

Кълнове

В последните години кълновете са възприемани масово като една от най-здравословните храни. Но експерти с „тежки“ университетски дипломи са на мнение, че именно кълновете са в основата на 40 процента от случаите на светкавично избухване на хранителни инфекции през последните двадесет години и редовно стават причина за поставяне под забрана на хранителни продукти. Няма никакво значение дали са соеви, бобени или пшенични, често се случва кълновете да са инфектирани със салмонела, листерия или ешерихия коли. Те са особено благодатна среда за пренасяне на инфекции, тъй като за да покълнат, семената имат нужда от много влага и топлина – идеалните условия за размножаването на всякакви бактерии.

Пуканки за микровълнова

В пуканките за микровълнова доста често се използват вредни химикали, които не се споменават на етикета, защото конкретното химично наименование на ароматизантите се третира като… търговска тайна. На всяка опаковка ще срещнете думата „аромат“ и това почти винаги означава химикали, забъркани в лаборатория. По-добре си приготвяйте пуканките с истинско масло – дори и в микровълновата, използвайки подходяща торбичка или купа.

Царевицата

В книгата си „Изчезването на пчелите“ М. Хенайн и Д. Ленгуърти пишат, че „днешните царевични растения са по-скоро малки фабрики за пестициди с корени“. Царевицата отдавна е генетично модифицирана, така че растенията или сами да си произвеждат собствени пестициди, или да издържат на обилно третиране с химически вещества, които са опасни не само за пчелите, но и за хората.

Домати в консерва

Лепилата в спойките на тенекиените консервни кутии съдържат бисфенол А (BPA), изкуствен естроген, който повишава риска от възникване на репродуктивни проблеми, сърдечни заболявания, диабет и наднормено тегло. Проучванията доказват, че в организма на доста хора този химикал се натрупва в количества, които намаляват спермогенезата и увреждат яйцеклетките. От една тенекиена консерва в организма попадат 50 микрограма отрова, а това е предостатъчно, за да се отрази негативно на хората, особено на децата. Същият отровен химикал се съдържа в мастилото, с което се печатат касовите бележки.

Бял шоколад

Освен че е вкусно лакомство, шоколадът е богат източник на полезни фитонутриенти, които засилват притока на кръв в мозъка, защитават кръвоносната система, подобряват настроението и засилват концентрацията. Това обаче не може да се твърди за белия шоколад. Според д-р Дрю Рамзи от Колумбийския университет белият шоколад не притежава нито едно от тези свойства.

Сладолед

Домашният сладолед се прави само от мляко, захар и може би малко ванилия, но тези в големите вериги съдържат безкрайно дълъг списък от овкусители, оцветители, консерванти, сгъстители, хидрогенирани растителни масла и още ред неестествени неща.

Хляб

След въведените масово с цел повишаване на добивите през 60-те и 70-те години на миналия век генетично модифицирани сортове, днес хлябът няма нищо общо с онзи, който нашите майки и баби са месили. Това твърди кардиологът д-р Уилям Дейвис в една от книгите си. „Ако има храна, чието избягване води до екстравагантни, невероятни и неочаквани ползи, това е хлябът. И не става въпрос само за белия хляб, а за всякакъв вид хляб – пълнозърнест, многозърнест и т.н.“. При днешните варварски технологии за получаване и третиране на брашното се отстраняват всички полезни съставки, включително минерали и витамини.

Фабрики за пестициди с корени

Огромни количества генетично модифицирана царевица всяка година се използват за изхранване на селскостопански животни. Това е с пълна сила валидно за американския континент. Още по-голямо количество царевица се употребява за получаване на високофруктозен царевичен сироп — радващ се на изключителна популярност през последните десетилетия подсладител. Трудно ще намерите етикет на нещо сладко, без на него да фигурира тази подслаждаща съставка.

Съвременните сортове царевица се получават с методите на генното инженерство. В генетичния материал на царевицата се имплантират чужди гени, обикновено от бактерии, благодарение на което царевицата започва да синтезира отровни вещества, с които да се брани от вредителите. Огромните биотехнологични корпорации като „Монсанто“, „Байер“ и „Синджента“ се надяват с помощта на тези противоестествени манипулации да ограничат употребата на колосалните количества пестициди и хербициди, с които буквално къпят царевицата. Но статистиката за производство и употреба на отровните химикали говори обратното — количествата не само не намаляват, но и непрекъснато се увеличават. Затова вече наричат царевицата „фабрика за пестициди с корени“.