Кандидатът за кмет Захарина Неделчева: Време е Приморско да възкръсне!

Грехота е прекрасния ни град с най-дълга плажна ивица да се управлява по този аматьорски начин

Актуално интервю
17:49 - 25 Октомври 2019
7955
Кандидатът за кмет Захарина Неделчева: Време е Приморско да възкръсне!

Интервю на
ВЕРА ИЛИЕВА


Казва се Захарина Неделчева, но всички в Приморско я знаят като Зара. Тя бе 2 години зам.-кмет на морския град, но напусна в разгара на мандата в знак на несъгласие с практиките на настоящия кмет Димитър Германов, от когото местните са вдигнали ръце. Сега Захарина Неделчева, подтиквана от стотици свои съграждани, оценили честността й и съпричастността й към проблемите им, реши да се кандидатира за кмет. Неофициална социология 2 дни преди изборите в неделя сочи, че тя ще е победител. Със сигурност отива на балотаж с досегашния кмет Димитър Германов. Поканихме я за интервю, за да представи визията си за Приморско.

- Г-жо Неделчева, вие сте кандидат за кмет на Приморско и сте сочена за победител в тези избори. Кои според вас са най-големите проблеми на Приморско?

- Почти сигурно е, че ще има балотаж. Надявам се жителите на Приморско да ме подкрепят, защото добре ме познават. А конкретно на въпроса ви - Приморско е красиво морско градче и всички ние, които живеем тук, искаме да бъде чисто, зелено и привлекателно, не само за нас, местните хора, но и за туристите, които са избрали да почиват тук.

Основен проблем е чистотата, липсата на достатъчно  паркинги, неугледни подходи към плажовете, уличното  осветление, което почти липсва, зле асфалтираните улици, непочистените зелени площи и какво ли още не. Категорична съм, че това може да бъде променено много бързо. Просто трябва да ти пука за града, най-малкото е необходимо да живееш тук, а не да го посещаваш като бюрократ за по няколко часа на ден и преди 17 часа да си вземеш скъпата чантичка и да си тръгнеш с лимузината.

- Визирате настоящия кмет г-н Германов, който не живее в Приморско ли?

- Говоря принципно. Но да, недопустимо е човек, който нито има официална собственост в Приморско, нито живее тук, а идва като чиновник на работа, да ни управлява. Видно е, че изобщо не му пука за този чудесен град. В последните 3-4 години Приморско зацикли и е очевидно, че нещата тук се влошават.

- Вие бяхте сте сред основателите на ГЕРБ в Приморско, бяхте и в управата на общината. Защо преустановихте работа с настоящия кмет Димитър Германов?

- Да бяхме шепа хора, които основахме ГЕРБ в Приморско. Работихме усърдно и от сърце. Работих в общинския съвет първия мандат от управлението ни. Вторият мандат по-малко от две години бях зам.-кмет. Обеща се, че ще превърнем Приморско в не по-малко красиво и зелено място от Бургас, който наистина разцъфна благодарение на кмета си г-н Димитър Николов, когото безкрайно уважавам. За жалост това не се случи и Приморско остана още с "шарените плочки”, както се шегуват местните хора.

Напуснах огорчена общината, защото поетите ангажименти не се изпълниха, от 12 инфраструктурни проекта не се изпълни нито един. Постоянно имахме тежки пререкания с избрания от всички нас злополучен кмет Германов, защото той не зачита друго мнение, освен своето, а който не е съгласен с него, го обявява за свой враг. В случая и с мен се получи така! Много трудно се работи с полукомпетентни хора като него, да не кажа, че е почти невъзможно. Превръщат се в местни феодали, макар дори да не е от тук, и от позиция на силата налагат своето мнение. Смятам, че моето място не е сред такива хора. Аз съм от Приморско, живея в Приморско, и искам да гледам хората достойно в очите и реално да помога за разцъфването на града.

- Много жители на Приморско се оплакват, че общината е превзета от хора, които даже не живеят в града. Споделяте ли мнението им?

- В малко градче като Приморско хората не обичат да бъдат управлявани от чужди или, както ги наричат, „свъртяни’’. Германов всъщност е пътуващ от Бургас скъпоплатен чиновник, благоволил едва ли не да отдели 4-5 часа от делника си, за да си поиграе на кмет в Приморско, което се намира на 70 километра разстояние от апартамента му в Бургас. Половината град от години не е виждал очите му. Извинете, но това е прекалено!

Управленческият апарат на общината също не е от тук, а младите хора от Приморско бягат да търсят работа в Бургас или чужбина. А можем да ги задържим в града и да спасим Приморско от обезлюдяване.

- Наблюдава се тъжен феномен – през есента Приморско се обезлюдява, местните жители се връщат в града само за летния сезон. Възможно ли е да бъде променено това?

- Знаете ли, не беше така до неотдавна. В Приморско целогодишно работеха магазини, кафенета, ресторанти, а сега между октомври и май е направо трагедия. Всеки се е свил в себе си, няма желание за нищо. Сигурна съм, че с едно адекватно управление това незабавно ще се промени!

- Законът за шума полезен или вреден е за туризма?

- Шумът е нож с две остриета. Ако попитаме ресторантьорите, ще кажат че 23 часа е ранен час за затваряне, защото търистите излизат късно и тогава за тях започва веселата част. Хотелиерите обаче казват,че след 23 часа искат тишина. Според мен Приморско трябва да се определи като какъв курорт иска да бъде - младежки или семеен, но това ще го решат хората. Законът за шума не е вреден за туризма. Необходими са адекватни мерки, които да осигурят нощния покой на жители и туристи, като същевременно се обособят зони за забавления, които да не са в близост до местата за настаняване. По този начин ще се удовлетворят в максимална степен интересите на хотелиери и ресторантьори, както и на местните жители и туристите.

- Много курортисти се оплакват от огромна мръсотия в Приморско всяко лято. Има ли механизъм, чрез който да задължите концесионерите на плажните ивици да почистват и изхвърлят боклука от плажовете в работно време?

- Смея да твърдя, че плажовете трябва да се стопанисват от общините. Само тогава ще има пълен контрол над всичко. Концесионерите ги интересува само колко пари да съберат от своята дейност, а негавитивите и мръсотията остават за общината. При всички положения един адекватен кмет следва да съблюдава почистването на плажните зони, а и не само тях, целогодишно.

- С кое ваше начинание в община Приморско се гордеете най-много?

- Най-много се гордея със социалната политика, която провеждах. Винаги съм работила за хората, живяла съм с техните проблеми, съдействала съм да ги решаваме заедно. Не съм спала по цели нощи да мисля как да им помогна. За мен хората са на първо място, себе си поставям след това. Уви, това бе и една от причините да напусна поста на зам.-кмет – отказът на настоящия кмет да провежда социални политики, да вкара малко човещина в бюроратичния делник. Възрастните хора тук са почти изоставени, което е безобразие, тъй като Приморско е една сравнително заможна община.

- Всяко лято в Приморско има криза за паркоместа заради хилядите туристи. Възможно ли е да решите този проблем?

- Трябва да се отредят терени за паркинги. Има такива. Трябва да се промени и транспортната схема. Има улици, които могат да бъдат еднопосочни само за лятото. Все пак Приморско надхвърля 100 000 души през активния летен сезон, а паркирането се оказва сериозен проблем.

- Имате ли план за социално развитие на Приморско? Какъв е?

- В Приморско трябва да се наблегне на здравеопазването, при това незабавно. Веднага трябва да се намерят лекари, които да обслужват местното население. В момента има един екип, който ако е повикан на адрес, хората го чакат с часове. Нужни са поне два екипа, които да работят на място през лятото.

Имаме медицински център, при който трябва да заработи физиотерапията. Хората го искат настойчиво. Трябва да има повече възмоцности за спорт при децата. За тази цел може да се изгради спортна зала тип ,,балон”, която дава възможност за всякакъв тип спорт.

Трябва да се изгради конферентна зала, която ще се използва за конгресен туризъм, детски център, където децата и техните родители ще могат да провеждат своите мероприятия и рождени дни. Трябва да се изгради красив пешеходен център - ларго, места за достоен отдих покрай морето. Мечтата ми е за красиво рибарско пристанище, модерно брегоукрепване, повече зелени площи и хубави фонтани. Същото важи и за Китен. Това, което го има в Приморско, трябва да го има и в Китен.

Не на последно място са и селата в региона. Там хората живеят скромно. Имат нужда от асфалтиране на улиците, които са в окаяно състояние и задължително от посетителски център в който лятото ще посрещат чужденци, ще ги гощават с известните в цял свят странджански гозби, с градински плодове и зеленчуци, с прословутия странджански манов мед и представяне на местния фолклор. Така ще се развива и селския туризъм. Само така можем да дадем пълноценен живот на община Приморско.

- Някои се притесняват, че ако не бъде избран Димитър Германов за кмет, от управляващата партия ГЕРБ вече няма да са толкова благосклонни към града...

- Пълни глупости! Смятам дори, че в ГЕРБ биха били много по-доволни да работят с кмет като мен. И това ще стане реалност. Както е известно, аз съм сред основателите на структурата на ГЕРБ в Приморско. Напуснах общината заради наложения лично от Цветан Цветанов господин за кмет. Германов продължава да е от най-верните хора на Цветанов, което според мен не е особено морално предвид несправедливите критики, които той отправи към премиера Борисов и партията, която го издигна...

- Кое е любимото ви място в Приморско?

- Любимото ми място е морето.Там намирам покой сред шума на вълните, крясъците на чайки и гларуси, примесени с мириса на миди и водорасли. Мога да стоя и да го наблюдавам с часове. Морето ми дава и сила, и смирение, и кураж, и вдъхновение, и разбира се - доза романтика.

Жителите на Приморско може да гласуват за Захарина Неделчева с №64 в бюлетината. 

Купуването и продаването на гласове е престъпление