Картофенa пицa с гъби, листно цвекло и шунка

за 4 броя, 55 мин

Кухня
07:48 - 29 Октомври 2021
3305
Картофенa пицa с гъби, листно цвекло и шунка

Продукти

250 г картофи

150 г пълнозърнесто брашно

100 г бяло брашно

сол и черен пипер

½ кубче прясна мая или 1 пак. суха

200 г листно цвекло – листата, без дръжките

200 г дребни гъби или нарязани

1 глава лук

2 с.л. зехтин или олио

80 г жълто сирене

300 г домати – може от консерва

½ с.л. сух риган

60 г пушена шунка

 

Приготвяне

Картофите се сваряват, без да се белят във вряща вода за 20 мин. Обелват се и се намачкват още горещи.

Добавят се двата вида брашно, сол и се разбърква. Натрошава се в кладенче маята, сипва се 150 мл хладка вода и се омесва с куките на миксера или на ръка гладко тесто.

Покрива се и се оставя на топло да втаса около 30 мин.- докато си удвои обема.

Листното цвекло се нарязва на ленти. Обеленият лук се наситнява.

Загрява се зехтинът и се сотират заедно гъбите, цвеклото и лукът 2-3 мин. Подправя се със сол и черен пипер.

Жълтото сирене се нарязва с белачка на едри люспи.

Тестото се разделя на 4 и се разточва на кръгли пици.

Нарязаните на дребно домати се разстилат върху пиците. Подправя се със сол, черен пипер и риган. Поръсва се с половината жълто сирене.

Пекат се в загрята фурна на 220 градуса 10 мин.

Разстила се отгоре цвеклото с гъбите и се пече още 5-10 мин.

Горещите пици се гарнират с шунката и се поръсват с останалото жълто сирене.