Картофенa пицa с гъби, листно цвекло и шунка
за 4 броя, 55 мин
Продукти
250 г картофи
150 г пълнозърнесто брашно
100 г бяло брашно
сол и черен пипер
½ кубче прясна мая или 1 пак. суха
200 г листно цвекло – листата, без дръжките
200 г дребни гъби или нарязани
1 глава лук
2 с.л. зехтин или олио
80 г жълто сирене
300 г домати – може от консерва
½ с.л. сух риган
60 г пушена шунка
Приготвяне
Картофите се сваряват, без да се белят във вряща вода за 20 мин. Обелват се и се намачкват още горещи.
Добавят се двата вида брашно, сол и се разбърква. Натрошава се в кладенче маята, сипва се 150 мл хладка вода и се омесва с куките на миксера или на ръка гладко тесто.
Покрива се и се оставя на топло да втаса около 30 мин.- докато си удвои обема.
Листното цвекло се нарязва на ленти. Обеленият лук се наситнява.
Загрява се зехтинът и се сотират заедно гъбите, цвеклото и лукът 2-3 мин. Подправя се със сол и черен пипер.
Жълтото сирене се нарязва с белачка на едри люспи.
Тестото се разделя на 4 и се разточва на кръгли пици.
Нарязаните на дребно домати се разстилат върху пиците. Подправя се със сол, черен пипер и риган. Поръсва се с половината жълто сирене.
Пекат се в загрята фурна на 220 градуса 10 мин.
Разстила се отгоре цвеклото с гъбите и се пече още 5-10 мин.
Горещите пици се гарнират с шунката и се поръсват с останалото жълто сирене.