Литературният шедьовър „Вълнения“ от Дж. Г. Фарел за първи път на български

Романът получава „Изгубения Букър“ 40 години след публикуването си

Книги
09:50 - 18 Декември 2022
2353
Литературният шедьовър „Вълнения“ от Дж. Г. Фарел за първи път на български

Българските читатели за първи път ще имат възможност да се потопят в трагикомичния свят на британския писател Дж. Г. Фарел с романа „Вълнения“ – първи том от неговата изключителна „Имперска трилогия“. Книгата е носител на наградата „Изгубения Букър“, връчена през 2010 г. на роман от 1970-а. Заглавието с логото на издателство „Кръг“ е по книжарниците в добрия превод на Владимир Молев и с корица на Милена Вълнарова.

„Вълнения“ разказва необикновената история на разпадащия се хотел „Маджестик“, но и на Британската империя. Книгата се отличава с особения си стил, в който към реални исторически събития се поглежда с ирония и мрачен хумор. Именно това умение на Фарел да подправя трагичните обстоятелства с комични нотки го превръща в умел разказвач, чийто текст живее пълнокръвно десетилетия след публикуването си.

В центъра на историята е майор Брендан Арчър – оцелял от Първата световна война, който заминава за Ирландия, за да разбере дали е сгоден за Анджела Спенсър, чието семейство притежава някога славния и величествен хотел „Маджестик“. Пристигайки в Килналах обаче той установява, че годеницата му е странно променена, хотелът – западнал, а стотиците му стаи тънат в разруха. И докато в сърцето на Арчър се пораждат вълнения от назряващо любовно чувство към красивата Сара Девлин, Британската империя се тресе под напора на бунтове, а Ирландия е на прага на гражданска война. 

Романът „Вълнения“ се фокусира върху борбата на Ирландия за независимост, но книгата надхвърля историческия жанр и се прославя най-вече с изключителния стил на автора си. През 2008 г. писателят Салман Рушди заявява, че ако не беше починал толкова млад, Фарел би бил сред водещите англоезични романисти. През 2010-а пък „Гардиън“ нарича „Вълнения“ „гениален труд“ и я определя като „една от най-добрите книги“ от втората половина на XX в. 

Пак през 2010 г. „Вълнения“ получава „Изгубения Букър“, присъден на роман от 1970 г., когато поради промяна в регламента, призът не е връчен. По време на отвореното гласуване творбата на Фарел води със съкрушителна преднина пред опонентите си. Втората книга от неговата „Имперска трилогия“ – „Обсадата на Кришнапур“, печели „Букър“ през 1973 г. и утвърждава мястото, което творчеството на Фарел заема в съвременната класика. От издателство „Кръг“ вече работят по превода й и ще я публикуват през 2023-та.

Джеймс Гордън Фарел (1935 – 1979) е роден в Ливърпул в англо-ирландско семейство. Като студент в Оксфорд се разболява от детски паралич, прекарва почти година на легло и здравето му остава завинаги увредено. Заради заболяването се отказва от правото и се прехвърля във френска и испанска филология.

След завършването на университета пътува много, известно време преподава в Париж, обикаля из Испания и Мароко, а от средата на 60-те години се установява в Лондон и се посвещава на писането. Благодарение на успеха на романите си през 1979-а си купува къща в Югозападна Ирландия и се премества да живее там. Няколко месеца по-късно загива при риболов по време на буря.