Николай Цонев пред Lupa.bg 12 години след ареста си: Получих повече поздравления за задържането на Борисов, отколкото за имения си ден

Актуално интервю
16:20 - 01 Април 2022
12877
Николай Цонев пред Lupa.bg 12 години след ареста си: Получих повече поздравления за задържането на Борисов, отколкото за имения си ден

Днес се навършват точно 12 години от позорния арест на бившия военен министър Николай Цонев заедно със съдия Петър Сантиров и някогашния главсек на финансовото министерство Тенчо Попов. Промени ли се правораздаването у нас за този дълъг период на смени на властта, промени в законите, кризи на държавността, Lupa.bg разговаря с Цонев.

Показаното задържане на тримата бе извършено на 1 април 2010 г. от тогавашния зам.-градски прокурор на София Роман Василев. Цонев бе обвинен за корупционна схема при сключването на сделка за изграждането на оптичен кабел за нуждите на МО.

Впоследствие, през 2015 г. и тримата пострадали от действията на държавното обвинение бяха напълно оправдани и на последната инстанция. А Цонев осъди държавата за 100 000 лева през 2018 г. За ареста (видео от него след интервюто - б.а.) и използваните прийоми по задържането в кантората на съпругата на Попов Роман Василев получи... порицание от пленума на ВСС.

- Г-н Цонев, 12 години след ареста Ви, как гледате от дистанцията на времето на събитията тогава и действията на държавните органи и изречението, което Ви бе казано тогава - "Вие сте абсолютен престъпник"? 

- Истината е, че дори не се бях сетил, че днес имам "годишнина". Чувствам се като абсолютен невинник. 

- Ако сега се срещнете очи в очи с бившия зам.-градски прокурор на София Роман Василев, какво бихте му казали? 

- Честно казано, не съм мислил по този въпрос... Какво бих му казал... Той надали е осъзнал какво е направил. 

- Защо? 

- Специално в прокуратурата ги подбират такъв тип - хора, на които винаги другите са им виновни. За всичко.

Те не са нормални обвинители, те по правило са обвинители на всички за всичко. Не са обвинители, които биха търсили доказателства. А просто те обвиняват и те гонят до дупка. Това е нашата прокуратура. Не забравяйте, че се търсят и доказателства в полза на обвиняемия. 

- Нещо променило ли се е за една декада време? 

- Напротив. Прокуратурата днес е още по-силова, отколкото преди 10 години. 

- С какво се занимавате днес, занимавате ли се с партийно строителство или вече сте в ролята на страничен наблюдател на процесите, особено драматични в последните седмици в страната? 

- Работя по своите дейности. Но не се занимавам с партийно строителство (смее се -б.а.). А и нямам такива планове. 

- Но подкрепихте миналата година активно, при това за всички национални избори, партията на Слави Трифонов "Има такъв народ" чрез Вашата формация "Нова алтернатива". Как се справят според Вас министрите на ИТН към днешна дата? 

- Вижте, аз нямам пряк поглед върху дейностите, които извършват, защото не съм част от ИТН. Аз и не участвам в техните мероприятия и сбирки. Няма как да имам преки наблюдения. 

- Остава ли подкрепата към Трифонов и всъщност държите ли връзка с него? 

- Подкрепата ми остава, да. В момента не поддържам контакт конкретно с г-н Трифонов, но се чувам с председателя на Парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов. 

- Одобрявате ли новия път, промяната в държавата от последната година? 

- Има много хубави моменти в новата българска политика. Например, арестът на Бойко Борисов. 

- Но дали тази сага ще има своя край? 

- Не мога да кажа. Но ще споделя, макар и на шега, че за ареста на бившия премиер получих повече поздравления, отколкото на собствения си имен ден. 

- Наистина? 

- Да (смее се - б.а.), категорично. 

- Имате ли усещане за справедливост в този контекст? 

- Може би, в известен смисъл, малко правда. 

- Очаквате ли под първия пласт, ако го приемем за такъв, със задържането на тримата - Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова, да последва разравянето на втори, трети... И съответно повдигане на обвинения? 

- Трудно ми е да прогнозирам, по простата причина, че всичко това зависи от съвместните действия на МВР и прокуратурата. А пък всички виждаме, че там синхрон няма. 

- Само след смяната на главния прокурор ли се вижда евентуалното развитие на тези казуси? През този рубикон ли минава справедливостта? 

- Според мен развитие на всички тези казуси може да се очаква само след промяна на закона. И то така, че прокуратурата да има някакъв контрол над себе си. Въпросът е държавното обвинение да не се чувства безнаказано или неконтролирано. Няма никакво значение кое е името на главния прокурор. Ако той не се чувства контролиран, както и да се казва той, резултатът би бил същият. Истината е, че прокуратурата трябва да мине към изпълнетелната власт, за да започне да носи и политическа отговорност за действията си. Поне това. 

- В последните месеци, откакто заработи активно европейската прокуратура, България сякаш предимно разчита на действията на Лаура Кьовеши, а не на собствените си кадри и сили. 

- Психологията на българина вечно е такава - да чакаме вечно някой да свърши нашата работа отвън. А става въпрос за изпълнението на изцяло наши задължения. 

- А и Кьовеши се занимава пряко само с делата, касаещи европейските средства, но не и с вътрешнополитическите/криминални истории, които продължават да насищат публичното пространство у нас. 

- Абсолютно съм съгласен. Имайте предвид обаче, че онези, които злоупотребяват с български средства, го правят и с европейските. Почти 100%. 

- Г-н Цонев, спокоен ли сте за бойната подготовка на армията предвид войната в Украйна и непрекъснатата руска агресия, включително вербално изразена чрез дипломатическата й мисия у нас напоследък? 

- Вижте, армията и Въоръжените ни сили бяха изключително силно неглижирани в последните години и особено в мандатите на Борисов като премиер. Това не е тайна за никого.

Самото отношение на Борисов към отбраната винаги е било негативно. И още в първата година на неговото управление, ако си спомняте, през 2010 г., бюджетът й падна на критичните нива от 1,1 % от БВП.

А след като платиха самолетите (новите изтребители F-16 от САЩ, които ще се забавят поне до 2025 г. - б.а.), започнаха да се хвалят, че е стигнал до 2 на сто. Просто... Но те са такива гербаджиите, лъжат, докато са на власт, а после обвиняват другите точно в лъжа. Основните виновници за днешното състояние на армията са именно от ГЕРБ и в това няма никакво съмнение. Естествено, че ме боли, аз съм професионален военен. Но сега мога само да наблюдавам. Ако ме потърсят за експертно мнение, консултация, разбира се, бих ги дал. Но явно всички разбират, явно всички знаят... 

- Вярвате ли, че в тази ситуация и на България се наложи да се отбранява, армията ни би се справила с остарелия си технически ресурс и тежки дефицити? 

- Не мога да твърдя какво е състоянието на армията ни в момента, не разполагам с вътрешна информация. А да говоря за нея като зрител отвън не е правилно. 

- Какво сочат Вашите собствени анализи за изхода от войната? 

- Работата е там, че аз също поемам информация от медиите. Всички го правим. А знаем, че медиите надали отразяват войната правдиво. Въздържам се от категорични мнения, защото нямам оперативната информация. Този въпрос може да получи адекватен отговор единствено от членовете на правителството и от службите, като разполагащи с разузнавателна информация. 

- Само че наскоро стана ясно как на закрито заседание на Народното събрание депутатите ни са били информирани изрично от службите преди началото на инвазията, при това с голяма степен на достоверност, че не се очакват никакви военни действия от страна на Руската федерация спрямо Украйна. Да не се окаже, че службите ни са пробити или не се информират? 

- Може да са толкова пробити, че нарочно да подават такава информация. Нали влязоха да разследват в ДАНС сега, дано се разбере... 

- Възможно ли е в една структура, на пряко подчинение на министър-председателя, години наред да се е развивало гнездо на шпиони? 

- ДАНС е отговорна за контраразузнаването и както е възможно там да има такива хора, така смятам, че не е изключено във всяка служба да работят подобни. Въпросът е защо е било допуснато това. 

- А избавление на страната и службите на страната могат ли да се избавят някога от кремълската агентура и нейните пипала? 

- Вижте, аз не мисля, че трябва да ги разделяме - на кремълска, вашингтонска и т.н. Истината е, че всяка разузнавателна служба винаги се мъчи да се докопа до информация от друга чужда служба. Така че винаги ще има атаки и винаги трябва да работи контраразузнаване, за да ги предотврати. А дали ще може да избавим? Не вярвам. 

- В началото на седмицата шестима Ваши колеги - бивши министри на отбраната, подписаха съвместна декларация с настояване България да се присъедини към страните от ЕС, изпратили военна помощ за Украйна. Свърза ли се с някой с Вас за това становище и защо не виждаме подписа Ви под него? 

- Попитаха ме. И аз се въздържах да подпиша тази декларация. Предпочитам да се въздържам.