Килия за молдовския тираджия, обвинен за мелето край Лесово

Според въззивната инстанция определението на окръжния съд в Ямбол е правилно

Новини
17:23 - 20 Октомври 2020
1768
Килия за молдовския тираджия, обвинен за мелето край Лесово

Бургаският апелативен съд потвърди взетата от Окръжен съд - Ямбол мярка за неотклонение "задържане под стража“ спрямо молдовския гражданин Октавиан Бекиян, тираджията, обвинен за виновен за касапницата край Лесово на 9 октомври.

Бекиян е привлечен като обвиняем за катастрофа и причинена смърт по непредпазливост на повече от едно лица.  Според обвинителния акт в 05.35 ч. на 9 октомври зад волана на товарен  автомобил марка "Волво", с прикачено полуремарке, с посока на движение и в платното за движение от  Елхово към ГКПП, Октавиан е нарушил правилата за движение  по пътищата, вследствие на което е предизвикал ПТП с движещия се  по това време по същия път, в същата посока и лента за движение автобус и по непредпазливост причинил  смъртта на трима души.

Според въззивната инстанция определението на окръжния съд в Ямбол е правилно и законосъобразно. Апелативните съдии споделят заключението, че от събраните доказателства по делото може да се направи обоснован извод, че Бекиян е автор на деянието. Данните до момента сочат, че е възможно той да е допринесъл за пътното произшествие довело до смъртта на трима души.

Според въззивния състав обоснован и правилен е и изводът за укриване "Направената комплексна преценка, сочеща за отсъствието на каквато и да било възможна връзка на обвиняемия с Република България(извън наказателноправното отношение по повод воденото разследване) и отчитайки високата степен на обществена опасност, тежкия вредоносен резултат и тежестта на предвиденото наказание,  води до категоричен извод за наличие на напълно реално съществуваща опасност той да се укрие“ – пише в постановения съдебен акт.

Предвид посочените обстоятелствата апелативните съдии се солидаризират и със становището на първата инстанция, че най-адекватната мярка за процесуална принуда би била “задържане под стража“. Тя би попречила на обвинения Октавиан да се укрие и би обезпечила присъствието му по време на предстоящия наказателен процес.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване и протестиране.