Палачинкова пърженица със сирене
за 2 порции, 35 мин
Продукти
2 яйца
200 мл прясно мляко
сол и черен пипер
½ ч.л. куркума
120 г брашно
150 г моркови
200 г зелени аспержи или праз
80 г грах
4-5 стръка магданоз
4 клонки мента
1 ч.л. настъргана лимонова кора
4 с.л. олио
8 чери доматчета или нарязани домати от големите
80 г бяло саламурено сирене
Приготвяне
Жълтъците се разбиват с прясното мляко, сол, черен пипер, куркумата и брашното. Палачинковото тесто се оставя малко да престои.
Обелените моркови се нарязват на тънки кръгчета.
Почистените аспержи се нарязват напречно на парченца.
Наситняват се магданозът и ментата и се смесват с лимоновата кора.
В загрятото олио се сотират морковите и аспержите 3-4 мин. Подправят се със сол и черен пипер и 2/3 от зеленчуците се изваждат от тигана.
Разбиват се белтъците на сняг и се смесват внимателно с тестото. Добавя се грахът.
Разполовените чери домати се слагат в тигана и се изсипва тестото. Извадените преди това 2/3 зеленчуци се разстилат отгоре. Запържва се на средна температура 4-5 мин. Захлупва се с капак за още 2-3 мин.
Поръсва се с натрошеното сирене и с лимонените билки.