Палачинкова пърженица със сирене

за 2 порции, 35 мин

Кухня
15:26 - 02 Октомври 2021
2559
Палачинкова пърженица със сирене

Продукти

2 яйца

200 мл прясно мляко

сол и черен пипер

½ ч.л. куркума

120 г брашно

150 г моркови

200 г зелени аспержи или праз

80 г грах

4-5 стръка магданоз

4 клонки мента

1 ч.л. настъргана лимонова кора

4 с.л. олио

8 чери доматчета или нарязани домати от големите

80 г бяло саламурено сирене

 

Приготвяне

Жълтъците се разбиват с прясното мляко, сол, черен пипер, куркумата и брашното. Палачинковото тесто се оставя малко да престои.

Обелените моркови се нарязват на тънки кръгчета.

Почистените аспержи се нарязват напречно на парченца.

Наситняват се магданозът и ментата и се смесват с лимоновата кора.

В загрятото олио се сотират морковите и аспержите 3-4 мин. Подправят се със сол и черен пипер и 2/3 от зеленчуците се изваждат от тигана.

Разбиват се белтъците на сняг и се смесват внимателно с тестото. Добавя се грахът.

Разполовените чери домати се слагат в тигана и се изсипва тестото. Извадените преди това 2/3 зеленчуци се разстилат отгоре. Запържва се на средна температура 4-5 мин. Захлупва се с капак за още 2-3 мин.

Поръсва се с натрошеното сирене и с лимонените билки.