Пилешки шишчета със смокини в кускус
за 4 порции, 40 мин
Продукти
700 г филе пилешки гърди или бут
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 лимон
5 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 ч.л. смлян кимион
200 г сушени смокини
300 г кускус
пресен кориандър или магданоз
Приготвяне
Пилешкото се нарязва на кубчета около 3 см.
Обелените лук и чесън се наситняват.
Половин лимон се нарязва на филийки, другата половина се изцежда.
Всичко се смесва, като се добавя половината зехтин, сол и черен пипер, кимионът.
Маринованото пилешко се нанизва на шишчета, като се редува с цели или разполовени сушени смокини.
Шишчетата се връщат в маринатата.
Пекат се заедно с нея в загрята фурна на 200 градуса около 20 мин.
Кускусът се сварява и се гарнират готовите шишчета.
Полива се с останалия зехтин и се поръсва с листенца кориандър или магданоз.
Маринованите шишчета може да се изпекат на скара, като се мажат често с маринатата.
Търсете новото специално печатно издание "Домашно консервиране" - за всеки сезон. 100 страници за 3,49 лв.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" - само за 1 лев.