Политологът Георги Киряков пред Lupa.bg : БСП иска вот , но не и предсрочни избори

Валери Симеонов казал цената на подкрепата - законопроект за национализиране на частните лотарии

Актуално интервю
13:50 - 20 Януари 2020
7915
Политологът Георги Киряков пред Lupa.bg: БСП иска вот, но не и предсрочни избори

-Г-н Киряков, БСП днес внася 4-ия вот на недоверие към правителството. Какви са шансовете на социалистите да съборят кабинета?

-Социалистите принципно искат да падне кабинетът още от началото на мандата. Така че не е никаква изненада поредният поискан от тях вот на недоверие.

Проблемът е дали искат предсрочни избори, ако падне кабинетът! Защото БСП си имат собствен дневен ред. Първо, имат проблеми с партийната си телевизия, както става ясно от новините. Второ, имат проблеми с финансирането си, както също става ясно от новините. И трето, имат проблеми с конгреса си за пряк избор на председател.

Защото още не е ясно почти нищо от вътрешнопартийните дейности, които трябва да се извършат за този конгрес. Няма никакви избирателни списъци по места, хората още не знаят какви кандидатури ще има – Корнелия ще има ли срещу себе си опонент... БСП трябва да си отговори първо на тези въпроси, преди да търси някакъв такъв тип действия като предизвиквани на предсрочни избори.

Представете си тази ситуация, в която БСП е в условията на предсрочни избори и същевременно има пряк избор на председател!

-Коя политическа сила тогава е готова за предсрочни избори и коя – не?

-За съжаление на БСП и за радост на ГЕРБ единствените готови за предсрочни избори това са партия ГЕРБ. Те и най-малко ги искат, защото имат амбицията да завършат поне един пълен управленски мандат.

-А ДПС не са ли готови – те твърдо заявиха, че ще подкрепят вота на недоверие?

-ДПС както винаги имат двойнствена позиция по отношение на управлението. Тяхната принципната позиция от началото на управлението в този мандат винаги е била, че не искат патриотите във властта. Но това не означава, че не искат ГЕРБ да управлява. Това са две различни неща. И те многократно са го казвали. Даже почетният председател на ДПС Ахмед Доган в коледното си слово заяви, че няма предпоставки за прекратяване на мандата на този парламент.

Което значи - независимо, че ще действа опозиционно, ДПС може би са си направили сметка, че този вот няма да мине и че могат да извлекат някакви политически дивиденти от него.

Трябва да се обърне внимание и какво е поведението на останалите играчи от „Обединени патриоти” – ВМРО, НФСБ и Атака. Както и „Воля”. Т.е., тук ГЕРБ ще трябва да платят малко по-висока цена, отколкото им се иска за подкрепата на Атака и Воля за отхвърлянето на вота.

-Тези пет въпроса, които „Атака” поставиха на БСП – някакъв пазарлък ли са или оправдание да не подкрепят вота?

-Оправдание преди всичко, в никакъв случай пазарлък.

-„Обединени патриоти” обаче бяха доста ядосани покрай ареста на Нено Димов и бяха на крачка да си тръгнат от кабинета, но не им беше изгодно и преглътнаха това.

-Преглътнаха го, но има цена.

Ето, Валери Симеонов си я каза – искаме законопроект за национализиране на частните лотарии. И ето, ГЕРБ след ден-два подкрепиха напълно това искане на НФСБ.

А ВМРО никога не са били толкова близо до властта, колкото са в последната година, откакто се разпаднаха „Обединени патриоти”. И никога не са били толкова здраво скрепени с властта – буквално като удавници, хванали се за сламка.

-Ако това е цената на НФСБ  – какъв е интересът на Валери Симеонов от този законопроект?

-Вероятно да се разправи с част от своите дългогодишни опоненти, вероятно чисто лична амбиция – всякакви коментари могат да се правят. Но тук политически е важно това, което излезе на повърхността – каква беше цената за партия ГЕРБ за подкрепата на НФСБ. Тя не е от най-скъпите цени, които можеха да платят.

-Да не се окаже обаче, че точно тези хазартни търкания ще разклатят управлението?

-Г-н Божков отдавна е трън в очите на Бойко Борисов. И това не е лош повод за Борисов да му покаже къде му е мястото във властовата йерархия.

И къде му е мястото в йерархията на елита в България – икономически, финансов или политически. Т.е., не бива много да си мисли, че може да се разпорежда с каквато и да е власт без санкцията на премиера Борисов. Но това са конспиративни разсъждения, предстои да се види дали точно така ще се случи. Политическите измерения обаче са – при гласуването на този вот  всеки ще плати своята цена.

-Щом всеки ще плати цена - каква е целта на този вот на недоверие в такъв случай?

-За БСП – очевидно е показване като безкомпромисна опозиция и алтернатива на управлението. Особено в тежката вътрешно-партийна  ситуация. БСП има нужда от консолидация и един вот на недоверие е такава консолидация вътре в партията.

Т.е., - дайте да не се занимаване с вътрешните си проблеми, имаме по-важна задача. И тя е – свалянето на правителството на Бойко Борисов.

Макар че, пак казвам, БСП не искат на този етап това да се случи. И второ – целта е доказването на лидерските качества на Корнелия Нинова и нейната безалтернативност в рамките на БСП. Това е от жизненоважно значение на нея. 

-А вижда ли се на хоризонта друга криза, която може да дестабилизира властта? Водната криза вече се прехвърля към други градове - Ботевград, Сливен?

-Това е най-голямото изпитание пред управляващите за този мандат и от изхода на тази криза ще видим с какви електорални загуби ще излезе ГЕРБ  за следващи парламентарни избори. Най-вероятно редовни, следващата година. И управляващите сега се опитват пожарно да го решат по най-малко болезнения вариант – подаване на вода от София.

Въпреки че това е доста болезнен вариант за софиянци и може да предизвика проблеми за водоснабдяването на столицата.

А може да доведе и до проблеми в енергийната система заради източването на вода от един изключително важен хидроенергиен възел.