"Приказката продължава": P.I.F. и популярни певци дадоха нов живот на песен на Димо

Любовта е нашата движеща сила, споделя барабанистът на групата Мартин Профиров

Култура
15:35 - 24 Април 2024
5610
"Приказката продължава": P.I.F. и популярни певци дадоха нов живот на песен на Димо

Приятелството, любовта и колегиалността обединиха група P.I.F. и 14 популярни български певци в един музикален проект, който даде нов живот на емблематичната песен "Приказка" на Димо Стоянов и P.I.F. Така най-големият хит на бандата възкръсна 26 години по-късно с гласовете на Мария Илиева, Поли Генова, Михаела Филева, Владимир Михайлов, Николай Воденичаров-Никеца, Графа, Свилен Ноев, Прея, Стефан Вълдобрев, Стенли, Марияна Добрева-Велева, Ерсин Мустафов, Али Абдала и Тодор Ковачев. Всеки от тях има собствен уникален музикален почерк. Сега те се събраха заедно с P.I.F., за да запишат известната песен на една от първите български рок банди на 90-те години.

„Приказка“ е записана за пръв път преди 26 години. Димо Стоянов е автор на текста, Иван Велков – на музиката, аранжиментът е на групата. В новата версия на песента всеки от 14-те известни певци се включва с част от текста, а припевът изпълняват заедно.

Аудиото вече се върти в музикалните платформи, а официалната премиера на новата версия на "Приказка", и на видеото към песента е на 25 април (четвъртък) от 21,30 часа в клуб Mixtape 5. На следващия ден видеото ще може да се гледа и в YouTube. Снимките на видеото са дело на “Премиер Студио”, а режисьор е един от близките приятели на Димо – Николай Мутафчиев.  

Събитието в Mixtape 5 е под надслов „Приказката продължава“, като след премиерата на видеото групата заедно с гост-вокалистите Владимир Михайлов и Ерсин Мустафов ще зарадва многобройните си фенове и с концерт.

За записа на новата версия на "Приказка" всички артисти застават сърцато и безвъзмездно пред микрофоните и камерата, с което засвидетелстват уважението и любовта си към Димо Стоянов, който ни напусна през 2020 г. едва на 45 години. 

"Приказка" е едно от първите парчета на групата. Съдбата си знае работата и се оказва, че съвсем случайно или всъщност пък не новата версия на песента е записана в същото студио, в което е направен първият вариант преди 26 години. Сега на записа на "Приказка" присъства и съпругата на Димо - актрисата и кастинг режисьор Любомира Пиперова, която пък започна снимки на документален филм за музиканта "Една минута още".

"След като Димо си отиде на концертите започнахме да каним различни приятели като гост-вокалисти и в един момент си казахме защо да не ги обединим всички като заедно запишем някоя от песните на P.I.F. На концерт това няма как да се случи и решихме да го направим на запис, а песента "Приказка" е много подходяща, тъй като е много обединяваща", разказа пред Lupa.bg барабанистът на бандата Мартин Профиров.

Барабанистът на P.I.F. Мартин Профиров

"Приказка" се възприема като песен-символ на P.I.F. Тя е подходяща да бъде изпята от много хора, самият припев също е много зареждащ и подходящ да бъде изпълнен от повече гласове. Вдъхновихме се от песента "We Are the World" на Майкъл Джексън", добави музикантът.

"Хората трябва да се събират и да показват любовта си един към друг и към музиката. В последно време усещаме, че всъщност това се превърна в нещо като наша кауза и че любовта е емоцията, която е обединяваща на нашите концерти и нашата движеща сила. Любов между хората, между музикантите и любов на хората към музиката. Любовта присъства някак си постоянно около нас и това е страхотно усещане", искрен бе Мартин Профиров. 

"Певците, които поканихме, за да запишем заедно новата версия на "Приказка" са хора, които в момента имат отношение към P.I.F., към музиката, към творчеството, към любовта, към добрите дела", добави талантливият барабанист.

Съоснователят на P.I.F. китаристът Иван Велков и Мартин Профиров по време на записа на новата версия на "Приказка"


"Чисто инструментално преди няколко години още с Димо бяхме започнали да записваме акустични версии на някои от песните и инструменталът, който ползваме в момента за "Приказка" е от този акустичен проект. Гласът на Димо също звучи в новата версия на песента. Ако човек се заслуша може да го разграничи. 

Клипът пък представлява документално видео към аудио записа. Докато записвахме в студиото се засне и документално видео на звукозаписа. Ще пуснем клипа за пръв път на 25 април по време на промоцията в Mixtape 5 и се надяваме да направим един хубав концерт", сподели още барабанистът на P.I.F.

Съпругата на Димо - Любомира Пиперова 

"Моята роля по време на записа на песента беше такава, че да организирам нещата да се случат бързо и без много да се разпиляваме. Тъй като на едно място се събраха толкова много звезди и те започнаха да се разсейват и аз трябваше малко да ги концентрирам към задачата. Всички те се познават помежду си, доста от тях са и приятели и е  нормално като се видят да си говорят съвсем различни неща и затова малко трябваше да съберем фокуса, тъй като времето беше ограничено.

Беше трудно да съберем всички певци на едно място по едно и също време, защото всички имаха ангажименти и преди това, и след това и прозорецът, в който записът можеше да се случи, беше много тесен. Затова се опитах да ги фокусирам да свършим нещата правилно и мисля, че се получи много добре", разказа Мартин Профиров случки от зад кулисите.

Басистът на групата - Христо Михалков


Момчетата от P.I.F. - съоснователят на групата китаристът Иван Велков, барабанистът Мартин Профиров и басистът Христо Михалков са благодарни на всички певци, които със сърце и с душа са се включили в проекта "Приказката продължава".

Режисьорът Николай Мутафчиев 

Макар и на небето, с добротата си и с таланта си Димо Стоянов продължава да обединява хората и музикантите от различни поколения. И така „Приказката продължава" за P.I.F., за Димо, за феновете на бандата, за приятелите на вокалиста, за всички нас, които вярваме в любовта, в пречистващата и обединяваща сила на музиката и в приятелството.


Снимки: Тихомира Крумова