Само в Lupa.bg: България сега- много корупция, малко инвестиции, обедняващо население

Коментар
13:35 - 30 Март 2022
5551
Само в Lupa.bg: България сега- много корупция, малко инвестиции, обедняващо население

Не искам в България да останем с този модел на икономика. Икономиката на България е силно капиталозависима от еврофондове и държавни поръчки и малко се капитализира от преки инвестиции на частни инвеститори. Като цяло в икономиката ни няма достатъчно инвестиции и от публично-частно партньорство, каза пред Lupa.bg икономистът Румен Гълъбинов.

Според него почти не се създава нов капитал, а повечето от инвестициите в България са банкови, фирмени и междуфирмени заеми.

"Данните за инвестициите в дялов капитал показват, че дългосрочните интереси към България от страна на бизнеса продължават да намаляват. Разчита се повече на вече съществуващи компании, които евентуално се разширяват, така че нови инвеститори в България в последните години малко идват. Все още са малко инвеститорите с дългосрочни планове за инвестиции в България, такива, които планират периодът на инвестицията да е минимум 10 години и имат намерение за трайна и повече заетост", смята експертът.

По думите му българската икономика продължава да има нужда от нов капитал и без такъв не може да постигне висок и устойчив икономически растеж за дълъг период от време.

"Размерът и потокът на привлечените инвестиции са в силна връзка с БВП на човек от населението. А колкото повече една държава привлича инвестиции, толкова повече нейната икономика просперира и доходите се увеличават. България продължава да е страната-членка с най-ниския БВП на глава от населението в ЕС. Недостигът на инвестиции пречи на икономиката на България да се развива ускорено, а поради неблагоприятната демография и лошото образование и здравеопазване, изпитваме и дефицит на кадри", обясни Гълъбинов.

И добави: "Задълбочава се проблемът с малкото количество и ниското качество на работната ръка. Наличието на достатъчно човешки ресурс, както и квалификацията му, са едновременно фактор и следствие от привличането на инвестиции.

А другият проблем е корупцията особено в обществените поръчки и усвояването на евросредствата. Повечето от инвестициите намаляха заради корупцията.

Повече корупция – по-малко инвестиции. България все още се оценява като най-корумпираната държава-членка на ЕС. С този модел на икономика, България ще си остане вечния догонващ, който все не успява да достигне средния стандарт на живот в ЕС. Така всеки от нас плаща цената за неправилния ни икономически модел".