Само в Lupa.bg: "Хитлерът" Пламен Узунов вече 3 години е на прицела на спецслужбите

Ексклузивно
19:15 - 19 Юни 2020
8602
Само в Lupa.bg: "Хитлерът" Пламен Узунов вече 3 години е на прицела на спецслужбите

Съветникът на президента Румен Радев Пламен Узунов, за когото стана ясно, че е близък ортак на обвиняемия Пламен Бобоков, вече 2 пъти е попадал в окото на спецслужбите. Откакто е на поста си като съветник на държавния глава по корупционните въпроси, той не спира да предизвиква национални скандали. 

Още през 2017 г. на Узунов публично започнаха да му казват Пламен Хитлера и Адолф на "Дондуков" 2, след като се появи смущаваща снимка в социалните мрежи как се дегизира досущ като Фюрера не само с мундир, но и с характерните мустачки. Тогава от ГЕРБ незабавно поискаха Узунов да се оттегли и да бъде разследван за подстрекаване към фашизъм, което е забранено със закон.

В крайна сметка това не се случи, защото от обясненията на самия президентски съветник стана ясно, че той се е шегувал на семеен купон. На него била теглена томбола за превъплъщаване в различни образи и точно на Узунов взело, че се паднало билетчето да се преоблече като Хитлер. Скандалът не попречи на Радев да остави непокътнат съветника си, а БСП дори не реагира. 

Две години по-късно пък стана ясно, че Хитлерът е станал косвено част от огромен теч на данни от летище "София", който прокуратурата разследва именно чрез антикорупционното си звено. 

На 2 май 2017 г. до главния прокурор Сотир Цацаров (по това време - б.р.) е постъпил сигнал за това, че "през февруари 2017 г., по силата на заповед на изпълнителния директор на „Летище София“ ЕАД, на частно търговско дружество са били предоставени пълни администраторски права по отношение на цялата информационна система на летището /неограничен достъп/. По същото време се е провеждала процедура по предоставяне на Летище София на концесия. По данни в сигнала, предходен собственик на търговското дружество, получило този достъп в „Летище София“ ЕАД, е настоящ началник на кабинет на министър". Медийни публикации разкриват, че става въпрос за фирма "Овърсийз", чийто бивш собственик е Николай Крушков, шеф на кабинета на министъра на МВР Пламен Узунов.

Впоследствие се разбра, че служителите, източили базата на летището, са се осигурявали в друга фирма - на брата на Узунов. Така президентският съветник е на прицел на прокуратурата и ДАНС вече повече от 3 години, за да се стигне до днешното разкриване на чатовете между него и Бобоков.