Седмицата: Хоспитализация с интубация и за джоба ли?

Нито паразитното политическо плямпане, нито бизнес чрез вайкане и тюхкане са експертиза за излизане от икономическа дихателна недостатъчност

Коментар
16:32 - 04 Април 2020
7224
Седмицата: Хоспитализация с интубация и за джоба ли?

Готово! Появиха се първите политически анализи, откакто COVID-19 пое управлението на света. Няма лошо, стига политиката да не продължава да политиканства на гърба на здравето и икономиката единствено за свои политически цели. Ама изобщо не е сигурно! Сигурното е, че в момента държавата ни е в извънредно положение, а икономиката в карантина се засилва към хоспитализация, не дай Боже, и с интубация.

Ето ги някои първи изводи от анализите на родна почва след нашествието и у нас на коронавируса. Засега в здравно отношение поносимо нашествие, но пък за да е поносимо, може да стане доста непоносимо в икономическо отношение.

Според анализатори премиерът Бойко Борисов е станал обединителен център и е получил мощен прилив на доверие – малко над 70%. Което обаче, веднага трябва да отбележим, подсказва, че в момента и правителството – особено правителството, освен цялата ни държава, общество, бизнес - е в извънреден тест, не само в извънредно положение. И постигнатото и политическо обединение – дори между ДПС и патриотите, може да се окаже лъжлив тест.

Справка БСП на Корнелия Нинова, откъдето по крехкото обединение, дори и в извънредно положение, се стреля с напрежение – политическо, но и обществено. И аналитично говорене, че коронавирусът бил заличил паразитното политическо говорене, може да се окаже лъжовно като бърз, но не навременен тест, че си здрав.

Дори се оказва лъжовно, след като у най-неполитическия и надпартиен елемент по конституция, президента Румен Радев, това политическо говорене се оказва най-паразитно. След като всичките му говорения от 3 март на Шипка – няколко дни преди първите официално заразени с коронавирус у нас, през 13 март, когато се обяви извънредното положение, та и до сега, когато не броим само доказаните с вируса, а и починалите, са преимуществено политически, на практика необединителни. И то говорения на държавния глава с общи популистки приказки или през пресслужбата му, или от трибунка, без право на никакви въпроси от страна на медиите.

Ясно е, обаче, че в момента обществото не ще такива публични паразитни говорители – с рязък скок в това заразно време нараснаха предпочитанията му не просто към по-ясни послания, а към експертни идеи и решения.

Та ето, стигнахме точно до експертното - до решенията, с които минавайки и през хоспитализация в икономиката, да не стигнем до интубация, от която, както вече всички знаем, трудно се излиза. До решения и на държавно, и на бизнес ниво, с които да се измъкнем заедно и поотделно от дихателната икономическа недостатъчност, през която неминуемо ще минем. До такива решения обаче не се стига с паразитно политическо плямпане.

Но още по-важното е, че не се стига и с бизнес чрез вайкане и тюхкане до истинската експертиза за излизане от икономическа дихателна недостатъчност. Защото, докато се нервим на неадекватното плямпане на политпаразити, дори и бизнеси, които би трябвало мощно да се изстрелват нагоре в момента, са със сбъркани екпертизи точно поради вечната ни традиция да се жалваме – някой или нещо да ни пречи.

Ето го и простичкия пример. Ако някой в момента трябва наистина да литне икономически не въпреки, а поради ситуацията от коронавируса, това са фирмите с онлайн търговия. Добре че ги има, разбира се, та човек да се снабди и с жизненоважните неща като храна, лекарства, препарати за дезинфекция, дори толкова важния сапун. Като го направи по най-безопасния начин – безконтактно, без да е потенциален заразяващ или потенциален обект за заразяване. Без да си наруши и карантината – доброволна или задължителна.

Да, добре че я има тази „поръчково-разносна търговия“. Имаше си я и преди, но сега сме й особено благодарни. И можеше и да й ръкопляскаме, за това че печели, а не по традиция да завиждаме. Но ако беше по-адекватна и не оправдаваше неадекватността си с паразитно вайкане.

Да, напълно неадекватно е, когато ситуацията ти дава възможност да печелиш в пъти повече, да не си развиваш печалбата. Какво по-неадекватно може да е от масовите жалейки от страна на онлайн търговците в следния порядък: „Уважаеми клиенти, поради усложнената ситуация и голямото количество ежедневни заявки, които получаваме, поръчките ще бъдат изпълнявани с удължен срок до 15 работни дни“. Или с възможност да направиш поръчка, само ако ден и нощ дебнеш в сайта да се появи възможност изобщо да поръчаш. А когато успееш, списъкът с поръчаното – голямата част от него, вече да не е в наличност. Ако пък е - да няма кой да ти го достави.

И в същото време целият този, на практика облагодетелстван бизнес, да не взима адекватни решения, като си го преустрои тоя бизнес спрямо ситуацията, вместо да се жалва от ситуацията. И достатъчно свободна ръка има, и достатъчно производство все още у нас на стоките от първа необходимост – точно тези които се поръчват.