Спаначена крем супа с пиле и гъби
за 4 порции, 50 мин
Продукти
500 г спанак
1 с.л. лимонов сок
сол и черен пипер
250 мл зеленчуков бульон
250 г картофи
1 глава лук
2 скилидки чесън
3 с.л. масло
2 с.л. крем фреш или заквасена сметана (може да се замени с изцедено кисело мляко)
2 филета пилешки гърди по около 150 г
100 г гъби
едър лют или сладък червен пипер за поръсване
Приготвяне
Спанакът се нарязва едро. Картофите се обелват и се нарязват на кубчета.
Бульонът се слага да кипне и ври на тих огън 15 мин. да се редуцира – да намалее, като се концентрира.
Обелените и наситнени лук и чесън се сотират заедно в 1 с.л. разтопено масло. Добавя се спанакът и се разбърква докато леко омекне.
Залива се с редуцирания бульон. Прибавят се картофите и се готви около 10 мин. да се сварят.
Пасира се и се подправя с лимоновия сок, сол и черен пипер. Добавя се крем фрешът и се разбърква.
Пилешките гърди се нарязват на хапки, подправят се със сол и черен пипер. Запържват се в 1 с.л. загрято масло около 5 мин.
Гъбите се нарязват на филийки и се запържват до хрупкаво в останалото масло.
Пилето и гъбите се добавят в супата. Поръсва се с червен пипер.
200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" -само за 1 лев.