Спаначена крем супа с пиле и гъби

за 4 порции, 50 мин

Кухня
10:52 - 07 Май 2019
4709
Спаначена крем супа с пиле и гъби

Продукти

500 г спанак

1 с.л. лимонов сок

сол и черен пипер

250 мл зеленчуков бульон

250 г картофи

1 глава лук

2 скилидки чесън

3 с.л. масло

2 с.л. крем фреш или заквасена сметана (може да се замени с изцедено кисело мляко)

2 филета пилешки гърди по около 150 г

100 г гъби

едър лют или сладък червен пипер за поръсване

Приготвяне

Спанакът се нарязва едро. Картофите се обелват и се нарязват на кубчета.

Бульонът се слага да кипне и ври на тих огън 15 мин. да се редуцира – да намалее, като се концентрира.

Обелените и наситнени лук и чесън се сотират заедно в 1 с.л. разтопено масло. Добавя се спанакът и се разбърква докато леко омекне.

Залива се с редуцирания бульон. Прибавят се картофите и се готви около 10 мин. да се сварят.

Пасира се и се подправя с лимоновия сок, сол и черен пипер. Добавя се крем фрешът и се разбърква.

Пилешките гърди се нарязват на хапки, подправят се със сол и черен пипер. Запържват се в 1 с.л. загрято масло около 5 мин.

Гъбите се нарязват на филийки и се запържват до хрупкаво в останалото масло.

Пилето и гъбите се добавят в супата. Поръсва се с червен пипер.

200 разнообразни рецепти два пъти в месеца със списанието "Кулинарен уикенд" -само за 1 лев.