Тайландски бургер със свинско и фъстъци
за 4 броя, 45 мин
Продукти
500 г мляно свинско месо
4 големи питки за бургери
4 главички шалот или друг по-дребен лук
сол и черен пипер
1 червено люто чушле
2 с.л. печени или пържени фъстъци
1 скилидка чесън
8 стръка пресен кориандър (може да се замени с магданоз)
2 с.л. рибен сос (може да се замени със соев сос)
1 ч.л. сусамово олио
200 мл олио за пържене
8 с.л. пиперков сос (може да се замени с лютеница)
1 лайм или 1/2 лимон
4 големи листа зелена салата
4 клонки тайландски или обикновен босилек
още 1 ч.л. олио
1 с.л. масло
4 с.л. майонеза
Приготвяне
Обеленият лук се нарязва на фини ленти и се поръсва с 1 с.л. сол. Оставя се да престои 15 мин.
Нарязват се на дребно фъстъците, чесънът, лютото чушле без семките и половината кориандър. Смесват се с мляното месо, рибния сос и сусамовото олио.
Оформят се 4 големи бургера – плоски кюфтета, покриват се с прозрачно фолио и се оставят за 20 мин.
Загрява се олиото и се изпържва шалотът до хрупкаво златисто кафяво. Оставя се да се отцеди върху кухненска хартия.
Смесва се пиперковият сос с изцедения сок на лайма или лимона.
Листата зелена салата се нарязват на тънки ленти и се смесват с останалите листенца кориандър, с листенцата босилек и 1 ч.л. олио.
Бургерите се поръсват със сол и черен пипер от двете страни. Пекат се на гореща скара по 3-4 мин. от всяка страна.
Питките се разрязват хоризонтално. Запържват се в загрятото маслото откъм разрязаната страна до златисто.
Долните половинки питка се намазват с майонезата. Редят се на пластове салатата с билките, бургерите, сосът.
Най-отгоре се поръсва пърженият лук и се захлупва с горната част на питките.