Тайландски бургер със свинско и фъстъци

за 4 броя, 45 мин

Кухня
14:23 - 21 Септември 2021
1437
Тайландски бургер със свинско и фъстъци

Продукти

500 г мляно свинско месо

4 големи питки за бургери

4 главички шалот или друг по-дребен лук

сол и черен пипер

1 червено люто чушле

2 с.л. печени или пържени фъстъци

1 скилидка чесън

8 стръка пресен кориандър (може да се замени с магданоз)

2 с.л. рибен сос (може да се замени със соев сос)

1 ч.л. сусамово олио

200 мл олио за пържене

8 с.л. пиперков сос (може да се замени с лютеница)

1 лайм или 1/2 лимон

4 големи листа зелена салата

4 клонки тайландски или обикновен босилек

още 1 ч.л. олио

1 с.л. масло

4 с.л. майонеза

 

Приготвяне

Обеленият лук се нарязва на фини ленти и се поръсва с 1 с.л. сол. Оставя се да престои 15 мин.

Нарязват се на дребно фъстъците, чесънът, лютото чушле без семките и половината кориандър. Смесват се с мляното месо, рибния сос и сусамовото олио.

Оформят се 4 големи бургера – плоски кюфтета, покриват се с прозрачно фолио и се оставят за 20 мин.

Загрява се олиото и се изпържва шалотът до хрупкаво златисто кафяво. Оставя се да се отцеди върху кухненска хартия.

Смесва се пиперковият сос с изцедения сок на лайма или лимона.

Листата зелена салата се нарязват на тънки  ленти и се смесват с останалите листенца кориандър, с листенцата босилек и 1 ч.л. олио.

Бургерите се поръсват със сол и черен пипер от двете страни. Пекат се на гореща скара по 3-4 мин. от всяка страна.

Питките се разрязват хоризонтално. Запържват се в загрятото маслото откъм разрязаната страна до златисто.

Долните половинки питка се намазват с майонезата. Редят се на пластове салатата с билките, бургерите, сосът.

Най-отгоре се поръсва пърженият лук и се захлупва с горната част на питките.