Таратор с краставици и пъпеш
за 6 порции, 45 мин
Продукти
700 г краставици
1 кг пъпеш
3 стръка пресен лук
½ връзка кориандър или копър, магданоз, мента
1 лимон
500 мл кефир или айран
сол и черен пипер
1 малко червено люто чушле
1/4 връзка див лук или зелени пера на пресен лук
Приготвяне
Краставиците се обелват и се нарязват на кубчета.
Половината почистен пъпеш се изрязва на топчета или се нарязва на кубчета. Останалото се настъргва едро.
Пресният лук се нарязва на парченца. Кориандърът се наситнява.
Краставицата се пасира с лука, настъргания пъпеш, кориандъра, 2 с.л. лимонов сок, кефира, сол и черен пипер. Добавя се лютото чушле на ситно.
Замразява се във фризера за около 45 мин., като се разбърква няколко пъти – трябва да се заскрежи, а не изцяло да замръзне.
Слага се в изстудени чаши. Гарнира се със стръкчета зелен лук и пъпеша на топчета или кубчета.
Към ледената супа може да се добави сварено месо от раци или скариди.