Валентин Вацев пред Lupa.bg: НАТО и Русия надуват мускули, но нищо няма да стане

Актуално интервю
14:10 - 22 Април 2021
9293
Валентин Вацев пред Lupa.bg: НАТО и Русия надуват мускули, но нищо няма да стане

-Г-н Вацев, станахме свидетели на цяла поредица шпионски скандали – първо в София, после в Италия, след това в Чехия – там беше най-грандиозен. Каква е целта им обаче, на какво са предвестник те – нова Студена война?

-Аз ви уверявам, че те няма да спрат, а ще продължат. Това е нормално в дадената ситуация. Аз очаквам те да продължат до цялостното разрешаване на въпроса, който в момента е назрял в Украйна – на украинско-руската граница. И това са естествени съпътстващи мероприятия при създаването на образа на Русия като агресор. В момента западните медии завършват изграждането на образа на Русия като зловреден фактор, който трябва да бъде пресечен.

Напомням ви старата поговорка, че никога не се лъже така, както се лъже на война и на риболов.

Това е част от военната пропаганда – а тя винаги е била по-остра, по-примитивна и по-настъпателна от обикновената мирновременна пропаганда. Напълно естествено е тя да се развива, тъй като светът очаква военна развръзка на конфликта в Украйна.

-До броени дни обаче в Европа, а и у нас, пристига нова порция американски и натовски войници, 28 000 на брой – така че тази военна пропаганда не става ли прекалено опасна за нас?

-Не. Военната пропаганда, като всяка друга, има задачи – възпитателни, просветителни и всякакви други – и този тип пропаганда по никакъв начин не е заплашителна за нас. Ние отдавна не сме виждали такова нещо... Сега ще има съревнование между по-малките страни-членки на НАТО кой ще изгони по-голям брой руски дипломати.

-Путин обаче предупреди: нито една държава да не прекрачва червените линии на Русия. В този смисъл, с тези войници, ние не се ли превръщаме в бойно поле?

-Не, не. Това, което казвате, за тези 28 000 войници – тази информация даже се забави. Става дума за подготовката на супер учението „Defender Europe - 21”. Но става дума за следното – задвижени са 28 000 военнослужещи от 16 нации. За учения, които започват през март и завършват през май. В 12 страни, една от които е България, ще пристигат американски военнослужещи – но това не са 28 000 американци, тъй като учението на НАТО ще задвижи страните от НАТО, а те си имат свой собствен личен състав. Но определен брой американски военнослужещи ще кацат на българските военни летища.

Освен това България е една от трите страни, където или ще кацат, или ще десантират – това са задълженията на България, които страната ни е поела още по времето на Бойко Борисов. Само че това не е обсъждано.

-Добре, като говорим за цялата тази фиксация около и в близост до Русия – каква очаквате да е кулминацията, развръзката на тези събития?

-Нека разграничим учението „Defender Europe - 21”, което се състои от множество учения и в което ще участват общо 28 000 военнослужещи от 16 страни... Тези учения нарочно са датирани в момента, когато между Русия и Украйна има тежки несъгласия, които могат да стигнат до военно разрешаване на конфликта. Т.е., докато Русия строява две армии и три военно-въздушни дивизии на украинската граница, и докато Русия строява една армия и една военно-въздушна дивизия в Крим, същото дрънкане на оръжия се чува и откъм НАТО! НАТО дрънка оръжие не по-малко – в известен смисъл даже повече.

Да се върна на военната пропаганда – никаква военна пропаганда не е опасна за страната, в която тя се развива. Военната пропаганда е просто ехото на войната - ехото не може да бъде опасно. Съвсем друг въпрос е може ли България да влезе в ситуация, в която за България да бъде опасно.

-Може ли?

-Може, да, може. Самото реално развитие на военните действия може да доведе до това. Четох в един военен блог – там направо изчисляват разстоянието от възможния десант на брега на Украйна в Черно море до граф Игнатиево. И аз изтръпнах.

-Какво е разстоянието?

-Около 370 км, които са два часа път. Това е, така да се каже – мечката, като удари по дървото с лапата, не се знае още колко дървета наоколо ще се разклатят.

Т.е., за първи път аз срещнах далечен намек, че това, което касае възможен десант от Одеса, Очаков и Николаев, може да стигне и до България.

-А една евентуална среща Байдън - Путин, каквато се подготвя – американският посланик в Москва уж затова се върна във Вашингтон – за консултации – тя би ли смекчила ситуацията?

-Не. Но да уточня нещо - американският посланик го изгониха от Москва. Три пъти му напомниха, че е най-добре да отиде да се съветва с началството си. Накрая, след третата покана,

американският посланик реши, че е прилично да не се прави чак на такова перде, и си тръгна. Защото го изгониха.

Имайте предвид, че едно военно развитие винаги има сюжет. В началото на сюжета е това дрънкане на оръжия – от което украинците се отказаха всъщност. Първоначално аз смятах - и отначало беше така, че Русия я провокираха да влезе в Донецк и в Луганск, да защитава тези анклави, за да може Русия да бъде обявена за агресор и за да може в Германия силите, които крепят Северен поток 2, да спрат Северен поток 2.

Цялата работа беше да се накара Германия да спре да подкрепя Северен поток 2.

Междувременно в Германия избързаха и назначиха на мястото на Ангела Меркел Армин Лашет. Последното политическо завещание беше, че Германия трябва да строи Северен поток 2 и веднага, когато Армин Лашет дойде на нейното място, неговата първа публична изява беше – и аз съм за Северен поток 2. Стана ясно, че тази стратегия – когато Русия се провокира да влезе в Украйна, за да е „агресор” и Западна Европа да се консолидира около отрицанието на Северен поток 2 – тя вече не действа. Междувременно се появи нов, много по-опасен сюжет. Смисълът на цялата работа е, че Русия демонстративно напряга мускули и дрънка оръжия. Съвсем същото правят и от НАТО – „Defender Europe - 21” е едно мега дрънкане на оръжия, на което епицентърът е точно в Черноморския регион. Така че и Америка, и НАТО, и Русия правят демонстрации на военна сила, защото вече не става дума за представяне на Русия като агресор, а за нещо много по-сериозно.

Някой американец обеща на украинското ръководство сигурна подкрепа от страна на НАТО в конфликт с Русия. След това стана ясно, че тая сигурна подкрепа няма да бъде само с докарване на военни съветници, а разполагане на украинска територия на три натовски военни бази.

От украинското ръководство се изпуснаха от радост, че ще им направят три бази. Сега, смисълът на цялата работа е Русия да покаже, че няма да бръсне никого и няма да разреши по никакъв начин в Украйна да има американски военни бази. В момента двете страни стоят една срещу друга, надуват мускули, мърдат гневно мустаци и всяка една се опитва да каже – няма да стане вашето, ще стане нашето.

На този етап побеждава Русия.

В заключение: Нищо няма да стане - просто американците ще се откажат от трите си военни бази в Украйна. И съответно няма да има никакви руски удари по американски и по украински въоръжени сили. Аз се надявам цялата тупурдия да свърши до 2 или до 4 седмици, когато свършат руските военни учения и голямото американско военно учение „Defender Europe - 21”.