Ваня Григорова пред Lupa.bg: Само кристална топка може да даде отговор за пенсиите

Актуално интервю
15:32 - 19 Февруари 2021
6121
Ваня Григорова пред Lupa.bg: Само кристална топка може да даде отговор за пенсиите

-Г-жо Григорова, защо законодателите усложниха местенето на втората пенсия в НОИ?

-Не, не я усложняват. Просто за различните пенсионери сроковете ще са различни. Даже това е облекчение. Още през 2014 г. на хората им беше дадена възможност да си прехвърлят партидите - те забравят. След което влезе в сила този 5-годишен срок преди пенсионирането. Само че това означава, че тези хора в рамките на последните 5 години преди пенсионирането нямат право да се прехвърлят. А сега се дава възможност – до 1 година преди пенсиониране, до 2 години...

Т.е., те намалиха срока, в който можеш да се прехвърлиш преди пенсиониране. Защо? Защото хората са изключително инертни.

Точно това се използва от частните пенсионни фондове, защото човек не мисли за пенсия, докато е млад и работи. Когато наближи този срок, той чак тогава започва да мисли и да търси информация. Същевременно това е крайно погрешно!

-Защо го анализирате като погрешно? 

-Така през целия си трудов живот човек ще внася парите си в частния пенсионен фонд - няма да ги дава на българската пенсионна система и на българските пенсионери - а ще ги дава там на някой да си формира печалба! И накрая, когато осъзнае какво ще получи, ще ще избяга в НОИ!

Добре де, но той цял живот е инвестирал в честния пенсионен фонд. Неговите средства са били източник на приходи и са намалявали заради икономическите кризи и в един момент той се прибира в НОИ, където вие като данъкоплатец ще трябва да му покривате това, което частният пенсионен фонд не може да направи! Ето това е големият проблем!

Затова аз бях против въвеждането на тоя график – не защото така става по-сложно, напротив, облекчение е. Но това означава, че за пореден път ние щадим частния пенсионен фонд. Ако на хората им се даде разяснение: Ако останете в частния пенсионен фонд, вие ще спечелите това, рискувате това. Ако останете в НОИ - ще спечелите това, рискувате това. Хората ще си направят сметката до края на годината дали се прехвърлят или остават в частния пенсионен фонд и след това всеки си носи последствията от избора, който е направил. Това е най-честният вариант.

-Каква информация има в момента?

-В момента не дават никаква информация. Аз в парламентарната комисия им казах – защо не дадете ей сега възможност на хората, които питат нас: „Какво да правим?” Какво да им отговорим, след като дори и хората, които много добре познават осигурителната система, трудно могат да се ориентират.

Вие уж им давате избор – но въз основа на какво да избират? НОИ не може да каже какво ще получат от частния пенсионен фонд - може да каже само какво ще отреже. От частния пенсионен фонд въобще не са длъжни и не дават прогнозни пенсии на всеки отделен човек.

В Кодекса за социално осигуряване беше записано, че в момента, в който вече настъпи времето ти за пенсиониране, те са длъжни да ти дадат цялата информация за партидата и каква ще ти добавката! Ама защо ще го давате накрая, когато човек вече нищо не може да направи?!

-Затова ли написахте във Фейсбук, че бъдещите пенсионери трябва да гадаят на кристална топка?

-Да, това е възмутително! Добре, дадоха отсрочка до юни, но каква?

Никой не им казва, че тази актуализация на тази уж втора пенсия може да е надолу! Докато при НОИ е само нагоре!

Никой не дава гаранция, че догодина примерно тази добавка няма да се „актуализира” така, че да падне под пълна НОИ-ска! Защото това е пазар. Тези вложения са изключително уязвими. Рухва някаква супер-мега-търговска сграда, в която са инвестирали частните пенсионни дружества, и акциите им се сриват. И средствата ти по партидата намаляват. Точка. Те са длъжни да актуализират надолу.