Заради Covid: Рязко забавяне на растежа на БВП в ЕС и еврозоната в края на 2021 г.

Новини
12:48 - 31 Януари 2022
2307
Заради Covid: Рязко забавяне на растежа на БВП в ЕС и еврозоната в края на 2021 г.

Европейският икономически растеж се забави рязко през последното тримесечие на 2021 г. в резултат на новата силна вълна на коронавирусната пандемия и въведените заради нея отново рестриктивни мерки в голяма част от държавите на стария континент, показват предварителни данни на Евростат.

Брутният вътрешен продукт в еврозоната се повиши през последното тримесечие на 2021 г. с едва 0,3% спрямо третото тримесечие, когато беше отчетен солиден растеж от 2,3 на сто. В рамките на целия Европейския съюз растежът на БВП се забави до 0,4% от 2,2% през предишното тримесечие.

Рязкото забавяне на икономическата експанзия в края на миналата година се дължеше най-вече на изненадваща силното свиване на БВП на Германия с 0,7% на тримесечна база, както и на спада на австрийския БВП с 2,2% и на този на Латвия с 0,1 на сто.

В същото време испанската икономика нарасна на тримесечна база с цели 2%, френската - с 0,7%, а тази на Италия - с 0,6 на сто.

Въпреки забавянето на европейската икономика през последното тримесечие, БВП на еврозоната нарасна през периода октомври - декември спрямо края на 2020 г. с 4,6%, а на целия ЕС - с 4,8%. Това представлява подобрение спрямо растежа на годишна база през третото тримесечие съответно с 3,9% и с 4,1%, но след силен скок съответно с 14,4% и с 13,8% през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период година по-рано, когато беше и най-сериозната икономическа криза в резултат на коронаврусната пандемия.

Германският БВП нарасна през четвъртото тримесечие спрямо година по-рано с едва 1,4%, но италианската икономика скочи с 6,4%, френската - с 5,4% и испанската - с 5,2 на сто.

Според предварителната оценка на Евростат икономиките на ЕС и в частност на еврозоната успяха да нараснат на сезонно и календарно изгладена база през цялата 2021 г. с 5,2%.

Редица икономистите очакват предизвикателно първо тримесечие на 2022 г. за стария континент поради разпространението на коронавирусния вариант Омикрон, което обаче да бъде последвано от силно възстановяване, започващо през пролетта.