„Парижанина“ хвърля светлина върху историята на Палестина

Младата писателка Изабела Хамад разкрива дългата епоха от страдания, неразбирателство и смърт, белязала съдбата на Близкия изток

Книги
19:35 - 23 Май 2022
2926
„Парижанина“ хвърля светлина върху историята на Палестина

„Когато погледна живота си, виждам цял списък от грешки. Очарователни, красиви грешки. Не бих ги променил“, казва Мидхат Камал, главният герой в романа „Парижанина“ – блестящ дебют на Изабела Хамад, който се появява на български на 23 май с логото на издателство „Кръг“. Майсторски написана, книгата четем в превода на покойния Стефан Аврамов (1978 – 2021), когото трагично загубихме през 2021 г. и който й отдели месеци неуморна и задълбочена работа. Красивата корица нарисува Люба Халева.

Животът на главния герой Мидхат Камал започва в Наблус – град на север от Йерусалим. През 1914 година Османската империя тъне в упадък, а на хоризонта се задава Първата световна война… За да избегне наборната служба, Мидхат отива да учи медицина в Монпелие. Докато следва, той заживява при антрополога Фредерик Молиньо и се влюбва пламенно в дъщеря му Жанет. Оказва се обаче, че вместо да се разгърне вълнуваща любовна история, пред читателя се разкрива предателство – ученият има скрити мотиви, за да приюти младия палестински студент. Чувствайки се наранен, Камал заминава за Париж, където учи история в Сорбоната.

И докато Мидхат се потапя в живота на френската столица, съдбата на родния му град е различна – старият му свят се разпада под окупацията на британците и надигащите се националистически настроения в Палестина. Младият мъж е принуден да се върне у дома, разкъсван между две култури и две реалности. Той трябва да намери своето място и да се справя с конфликтите в собственото си семейство, но и с очакванията на обществото в един отиващ си свят.

„Парижанина“ е изключителен исторически роман, написан с висок стил и език, впечатляващи за младата възраст на Изабела Хамад, която завършва книгата преди да е навършила 30 години. Изданието привлича и с дълбочината, в която разглежда въпроси като културна идентичност, любов и политика, докато проследява живота на главния герой по време на ключов момент от историята. Текстът хвърля светлина и върху началото на дългата епоха от страдания, неразбирателство и смърт, белязала съдбата на Близкия изток, и дава възможност за по-добро разбиране на процесите, които са оформили тази конфликтна част от света.

 „Парижанина“ е възвишено читателско преживяване. Деликатен, сдържан, невероятно интелигентен, необичайно уравновесен и истински красив. Изглежда невъзможно толкова забележителен исторически епос да е дебют на писателка в двайсетте й години – но е вярно. Изабела Хамад е огромен талант, а книгата й е чудо", споделя британската писателка Зейди Смит.

„Парижанина“ е щедър дар. Съществува определен вид радост, която съдържа не само удоволствие, но и борба и дори тъга. Романът на Хамад предизвиква тази радост у читателя,“ казва и американският писател Джонатан Сафран Фоер.

„Удивителен… Изграден с впечатляващо въображение, този исторически роман не попада в никоя от обичайните клопки на жанра. Блестящо написан е и дълбоко искрен в емоциите си", обобщава „Ню Йорк Таймс Буук Ривю“.

Изабела Хамад (р. 1992) е британско-палестинска писателка, родена в Лондон. Завършва английска литература в Оксфорд, а през 2012 г. получава стипендията „Кенеди“ от Харвардския университет. Носителка е на наградата за проза „Плимптън“ и на престижното отличие за къс разказ „О.Хенри“.

Първият й роман „Парижанина“ (2019) влиза в литературните класации на „Ню Йорк Таймс“, „Барнс енд Ноубъл“, „Вог“, „Амазон“ и „ЛитХъб“ и получава отличието „Палестинска книга на годината“.