Даниел Божанков пред Lupa.bg: По магазините и вносното пилешко месо е с български етикет и често е с лошо качество

Никой бг производител няма полза да влага антибиотици в пилетата, твърди шефът на Асоциацията на промишленото птицевъдство

Актуално интервю
17:01 - 04 Август 2022
10616
Даниел Божанков пред Lupa.bg: По магазините и вносното пилешко месо е с български етикет и често е с лошо качество

Даниел Божанков е шеф на УС на Асоциацията на промишленото птицевъдство. Той е трето поколение фермер, отглежда пилета бройлери за месо във великотърновското село Кесарево. Завършил е финанси във Велико Търново и магистратура по агробизнес в Пловдивския аграрен университет.

- Г-н Божанков, птицевъдите готвеха протест заради недадени субсидии в помощ на сектора. Какво е положението към момента?

- Държавата ни беше обещала да подпомогне сектора и към момента има реални действия. Включиха ни и към списъка за субсидии, което значи, че ако и догодина има криза, пак ще бъдем подпомогнати. Тази година финансирането е кризисно заради войната. За птицевъдите са отделени 25 милиона лева.

Със сигурност тези пари няма да стигнат да покрият разходите и щетите на сектора, но ще все пак ще са от полза. Искахме да сложим тавани на парите от бюджета както е в другите сектори, но държавата така и не се съгласи. При птицевъдите има дисбаланси- някои фирми произвеждат колкото за десет.

На тях се помага, но на марките фирми не се помага. Това е несправедливост и по този начин малките производители не могат да поемат въздух.  

Защото по тази мярка за хуманно отношение на птиците две или три фирми ще вземат над 60% от бюджета й. Това, което ние искахме като кризисна мярка, е фокусът да бъде върху малките и средните. За тази цел предложихме да има таван, като това не изключваше помощта за големите фирми, но щеше да е в рамките на тавана.

- Тази седмица излезе доклад от статистиката, че пилешкото е поскъпнало с 42% за година. Защо е този голям скок?

- Първото нещо, което трябва да уточним е- къде е поскъпнало с толкова пилешкото. Защото при производството няма такъв скок. Каква е надценката, която стига до крания потребител обаче, не знам. Що се отнася до произдоството- истината е, че суровините скочиха двойно от началото на войната в Украйна.

Пшеницата, царевицата, всичко скочи до такива нива, които не помним от години. Като включим олиото и тока, то няма как да няма повишение на цените. Но увеличението на цените при производителите е в рамките на 20-25% при пилешкото и 10% при яйцата.

От там нататък колко и къде поскъпва не знам, но е явно, че потребителите купуват продукти с доста по-голяма надценка.

- Процентно колко от пилешкото, което се продава у нас е родно и колко е внос?

- Горе долу е 50 на 50 съотношението между родно и вносно. Произвеждаме около 100 000 тона, изнасяме 25 000 тона. За съжаление към момента няма как да се увеличи родното производство, защото държавното подпомагане в сектора не е достатъчно.

Големите производители се справят, още повече, че се стимулират доста добре, но повечето са малки производство е са много затруднени. 

- Що се отнася до вноса- какво всъщност ядем?

- За съжаление вносът у нас не се контролира особено. От време на време се прави мониторинг, но голяма част от вноса влиза в страната ни без никакъв контрол. Това, което ние сме забелязали през годините е, че се внасят понякога партиди с много лошо качество.

Повечето от тях разбира се минавата без проверка и биват консумирани от българите. Общо взето най-много внасяме от Полша и Украйна. И двете държави  имат свръхроизводство, хубавото месо си оставят за тях, лошото качество е за износ.

- От години битува твърдението, че пилетата у нас са пълни с антибиотици. Има ли нещо вярно?

- Борим се с тези измислени хипотези. Ще го кажа така- никой производител няма полза от това да вкарва антибиотици в пилетата си. Първо това е абсолютно безмислено при здрави животни, второ - това все пак е разход.

Повечето, които се занимават с отглеждане на птици у нас дават антибиотици, когато има опасност от сериозна болест да засегне масово производството. Това, което казвам обаче важи за българското производство, за вноса не мога да гарантирам и да твърдя нищо.

- Как потребителите да избират пилешко с добро качество?

- По този въпрос има една подробност, която може би много хора не знаят. Вносното месо влиза в България и бива разфасовано от български преработватели.

Те го пакетират и слагат български етикет.

Тоест, когато влезете в магазина реално и вносното месо е с български етикет и клиентът няма как да разбере кое е родно производство и кое не. Затова моят съвет винаги е бил да се пазарува от малки местни магазинчета, фирмени магазини или фермерски пазари. Само така можете да бъдете сигурни, че купувате родно пиле.