Димитър Байрактаров – водач на листата на партия „Презареди България” пред Lupa.bg: Отивам в ЕП, за да боря бедността и корупцията

Актуално интервю
13:30 - 03 Май 2019
9613
Димитър Байрактаров – водач на листата на партия „Презареди България” пред Lupa.bg: Отивам в ЕП, за да боря бедността и корупцията

Димитър Байрактаров е роден въвВелинград. Завършва спортно училище, след което отбива военната си служба в елитните ракетни войски на България. Веднага след казармата заминава да учи съдебно-счетоводна експертиза в Москва, а по-късно завършва с отличие и УНСС - катедра „Труд и социална защита“. Дългогодишен разследващ и телевизионен журналист.
През 2014 г. е избран за народен представител в 43-то Народно събрание, в което е обявен за най-работещият и ефективен депутат. Байрактаров е единственият народен избраник, който внася законопроект срещу банковата мафия и ЧСИ-та, внася многократно законопроект за увеличаване минималната пенсия на 300 лева, както и за намаляване на партийните субсидии. Негови поправки в КСО се считат за революционни, тъй като дават възможност да се започне ефективна борба срещу фалшивите инвалидни пенсии. Приемат се и многобройни негови поправки в закони, с които се защитават правата на гражданите срещу монополистите. От 2 години работи заедно с Николай Бареков, с когото водят предаването „Без цензура“ по "Евроком".

- Г-н Байрактаров, как един журналист вижда политиката отвътре?

- Като огромна отговорност към хората и възможност да поправиш всички недъзи на управлението, които си критикувал като журналист.

- Какво ви накара да се захванете с това начинание?

- За мен бе много трудно това решение, тъй като се познавам много добре и знаех, че ще направя всичко възможно да реализирам идеите си, но си давах и ясна сметка и за цената, която трябваше да заплатя.

Това не се вижда от околните, но когато станах народен представител, малкият ми син бе на две години. Затова след година започна да ме нарича чичо, тъй като го виждах обикновено заспал в креватчето му.

- Като водач на листата на ПП Движение „Презареди България” с какво вашата платформа е по-различна от идеите на останалите партии?

- Ние с Николай Бареков сме единствените, които застанахме с имената и лицата си на страната на трудещите се хора. Припомням, че Бареков е единственият евродепутат, който се опълчи на олигархията и подкрепи „Пакет мобилност“, защитавайки интересите на шофьорите. Ние сме тези, които поставихме ясно на дневен ред принципа „равно заплащане за равен труд“, който е пряко свързан с повишаване на доходите.

Не сме популисти, а реалисти и се ръководим от реални действия и експертиза, а не от празни приказки. Всъщност, най-важното е, че ние сме истински и затова през последните седмици все повече кандидати започват да ни копират и имитират, дори цитират цели изречения, казани от мен и Николай Бареков.

- Какво може да направите повече от своите конкуренти като евродепутат?

- Ние вече го правим. Николай започна инициатива по събиране на подписи в Европарламента за въвеждане на европейски минимален доход. През последните две години ме въведе в дебрите на европейската политика и като зам.-председател на АКРЕ ме запозна с много политици като Джефери ван Орден, Ян Захрадил, Ричард Милсъм и др.

Както се казва, аз отивам като част от семейството на консерваторите и няма да ми се налага да губя време. Николай започна обучението на над 1500 млади българи в Европейския парламент и ние имаме отговорността да продължим тяхната подготовка. Често чуваме политици да се хвалят, че давали път на младите, но не сме чули никой да се похвали, че преди това ги е научил и подготвил за отговорните задачи в политиката. Какъв е смисълът да пуснеш младия човек в морето, ако той да не може да плува?!

- Кои са най-тежките проблеми на България, които ще поставите на обсъждане пред Европейския парламент, ако бъдете избран за Брюксел?

- Корупцията и бедността! Именно за това нашето мото е „Доходи, доходи, доходи!“ Категорично ще настояваме за бързото приемане на „пакет мобилност“ и въвеждане на Европейския стълб на социалните прави за всички държави членки на съюза.

- Кои са вашите основни противници на 26 май?

- Всички, които заблуждават и лъжат избирателя могат да се считат за наши противници, а те са най-вече от сектора на така наречените патриоти, които са доказани политически лъжци и политици без никакъв морал и свян.

- Кои са техните слаби страни, които ги правят уязвими?

- Лъжата, липсата на морал и знания и огромната им агресия срещу истината.

- Вярно ли е, че сте получил циничен есемес от Красимир Каракачанов? Какво пише в него?

- Да, на 26 април в 22,06 ч. Съдържанието ще го коментираме в предаването ни с Николай Бареков, не мога да отнема удоволствието на Мистър Имаме новина. През януари пък бях публично заплашен с убийство от привърженик на ВМРО, а вчера, 2 май, беше изпратен дрон да снима децата ми и къщата, в която живеем.

Наглостта на поръчителите стигна до там, че дронът бе свален на един метър от земята и засне от 50 см. лицето на шестгодишния ми син, който първоначално го взел за игра, а след това се уплаши и се разкрещя. Така разбрахме какво се случва и видяхме дрона, както и хората, които го управляват.

- Очаквате ли манипулации на вота, които наблюдаваме по традиция през годините?

- Да, очакваме манипулации, при това сериозни и то срещу играчи като нас.

- През цялото време казвате „ние“, а не „аз“, защо?

- Защото ние сме един сплотен екип от знаещи и можещи хора и отдавна сме осъзнали, че само по този начин се постигат резултати и успехи. Аз съм само една частица от този невероятен отбор и това е най-силното ни оръжие!