ДПС видя симбиоза между ПП и главния прокурор

Обвинението отказвало да обвинява хората от кръга "Капитал", твърди Мустафа Карадайъ

Топ
12:13 - 01 Декември 2022
1908
ДПС видя симбиоза между ПП и главния прокурор

В симбиоза между "Продължаваме промяната" и главния прокурор се усъмни лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него те говорят срещу него, но само привидно.

През месец март приехме ограниченията за възможността да се придобива българско гражданство чрез инвестиции. Тогава в закона записахме, че ДАНС трябва да провери всеки един от случаите на такова издаване на гражданство за целия период в срок от шест месеца. Освен това през февруари, а и след това сме сезирали прокуратурата да провери всеки един от случаите за издадени такива гражданства. Минаха вече почти осем месеца, а срокът беше шест месеца. Към настоящия момент ние нямаме информация да е извършвана такава проверка и какви са резултатите, обясни Карадайъ.

Лидерът на ДПС обясни и, че от партията са сезирали прокуратурата и за "извършване на проверки за законност на милиционерщината, оглавявана от Рашков по време на изборите миналата година". Отговор обаче не бил получен, а само статистика.

Според Карадайъ тези примери сочат, че прокуратурата отказва да проверява определени хора - т.нар. кръг Капитал.

Още един пример мога да дам - КС се произнесе за гражданството на Кирил Петков и той беше категоричен, че е нарушител на конституцията и е декларирал неверни данни. Прокуратурата и там видяхме какви ги свърши. Те привидно атакуват главния прокурор, но когато ние направихме предложение за промени в конституцията и за ограничаване на правомощията на главния прокурор, те избягаха. И вече буди съмненията за симбиоза - ползват като параван атаките в публичното пространство срещу главния прокурор, а от друга страна прокуратурата ги прикрива, коментира Карадайъ.

Вчера енергийна комисия прие този законопроект, но нас продължава да ни учудва фактът, че част от организациите в България защитават позицията, че петролното ембарго не обхваща това, каза Йордан Цонев.