Главчев отговори: Радев е на ход, да действа по Конституция

Дал съм предложения за указ, повече нямам какво да кажа, заяви служебният премиер

Политика
17:54 - 17 Април 2024
3496
Главчев отговори: Радев е на ход, да действа по Конституция

Служебният премиер Димитър Главчев отвърна на острото изявление на президента Румен Радев, който стана ясно, че засега няма да подпише указ за смяната на министри и го разкритикува, че изпълнява нарежданията на партийния си началник. 

Призовавам президентът Румен Радев да изпълни задълженията си по Конституция. Така служебният премиер Димитър Главчев коментира поисканите от него промени в състава на кабинета и реакцията на държавния глава. 

„Ще кажа това, което казах, когато приех мандата – ще изпълня задълженията си по Конституция и съм го направил. Дал съм своите предложения за издаване на указ, повече по въпроса няма какво да кажа. Сега на ход е президентът Радев. Призовавам го и той да изпълни задълженията си по Конституция”, настоя той.

Радев заяви, че ще извика Главчев в петък, за да обсъдят казуса с рокадите в правителството. Президентът ясно даде да се разбере, че не приема предложението зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов да стане външен министър.

Държавният глава обаче остави отворена вратата за смяната на земеделския министър Кирил Вътев с Георги Тахов, който е сочен за близък до него. 

"В петък ще поканя г-н Главчев, за да обсъдим неговите предложения, които не могат да включват заместник-председатели на политически партии. Досега аз не съм назначавал такива в служебен кабинет“, посочи Радев пред журналисти в сряда. 

Президентът каза, че няма да се бърка в състава на служебния кабинет, но ще настоява и премиерът да си спази обещанието, че ще предложи кабинет равноотдалечен от всички партии.