Хванаха българин - "муле" на  наркотици от Африка

Престъпникът спипан заедно с ортаци от Сомалия и Танзания

Новини
16:25 - 22 Март 2019
1357
Хванаха българин - "муле" на наркотици от Африка

Българин, участник в схема за трафик на наркотици от Африка към Западна Европа е спипан от полицията заедно с ортаци от Танзания и Сомалия, стана ясно от съобщение на Апелативна специализирана прокуратура. 

Тримата участници в международна организирана престъпна група са задържани  На 19 март в София.

Операцията е на Специализираната прокуратура и ГДБОП в изпълнение на европейска заповед за арест, издадена от Германия.

Събраните доказателства показват, че целта на широката международна престъпна мрежа е била да набират и изпращат в африкански държави български "мулета“, които да трафикират наркотици, най-вече към Италия и Германия.

Тримата влизат в полезрението на разследващите у нас преди повече от половин година. В Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство, дейността им е наблюдавана и документирана, включително със СРС.

Неотдавна Германия издава европейски заповеди за арест и за разследване на тримата, на базата на тамошно досъдебно производство срещу международна престъпна група. Повод за разследването са няколко случая на задържани количества хероин с еднакъв произход (общо над 75 кг.) в Германия и в други европейски държави.

Тримата наркотрафиканти са с наложени от съда мерки за неотклонение "Задържане под стража“, задействана е процедура по екстрадирането им във Федералната република.