Джинджифилови чили моркови със сирена
за 2 порции, 25 мин
Продукти
4 моркова по около 100 г всеки
около 8 г пресен джинджифил
1 скилидка чесън
1 червено чили чушле
1 клонка розмарин
1 портокал
1 с.л. зехтин или олио
сол и черен пипер
1 с.л. балсамов оцет
½ връзка магданоз
60 г сирене камамбер или бри
60 г по-меко жълто сирене - може кашкавал
Приготвяне
Обелените моркови се разрязват по дължина.
Обелените джинджифил и чесън се наситняват или настъргват.
Лютото чушле се разполовява по дължина, махат се семките и се нарязва на дребно.
Наситняват се игличките розмарин.
Настъргва се около 1 ч.л. портокалова кора и се изцежда сокът.
Загрява се зехтинът или олиото и се сотират заедно чесънът, джинджифилът, чилито и розмаринът около 1 мин. с разбъркване.
Слагат се морковите, поръсва се портокаловата кора и се сипва портокаловият сок.
Готви се на средна температура около 10 мин. с често разбъркване.
Подправя се със сол, черен пипер и балсамовия оцет.
Морковите се гарнират с едри парчета сирена и се поръсва с наситнения магданоз.
Морковите могат да се гарнират с други сирена по избор – например пушено, топено, моцарела, бяло саламурено, синьо сирене.