Джинджифилови чили моркови със сирена

за 2 порции, 25 мин

Кухня
09:35 - 21 Октомври 2021
1283
Джинджифилови чили моркови със сирена

Продукти

4 моркова по около 100 г всеки

около 8 г пресен джинджифил

1 скилидка чесън

1 червено чили чушле

1 клонка розмарин

1 портокал

1 с.л. зехтин или олио

сол и черен пипер

1 с.л. балсамов оцет

½ връзка магданоз

60 г сирене камамбер или бри

60 г по-меко жълто сирене - може кашкавал

 

Приготвяне

Обелените моркови се разрязват по дължина.

Обелените джинджифил и чесън се наситняват или настъргват.

Лютото чушле се разполовява по дължина, махат се семките и се нарязва на дребно.

Наситняват се игличките розмарин.

Настъргва се около 1 ч.л. портокалова кора и се изцежда сокът.

Загрява се зехтинът или олиото и се сотират заедно чесънът, джинджифилът, чилито и розмаринът около 1 мин. с разбъркване.

Слагат се морковите, поръсва се портокаловата кора и се сипва портокаловият сок.

Готви се на средна температура около 10 мин. с често разбъркване.

Подправя се със сол, черен пипер и балсамовия оцет.

Морковите се гарнират с едри парчета сирена и се поръсва с наситнения магданоз.

Морковите могат да се гарнират с други сирена по избор – например пушено, топено, моцарела, бяло саламурено, синьо сирене.