Картофени целувки? Как да ги приготвим СТЪПКА ПО СТЪПКА

Кухня
09:52 - 05 Август 2020
15104
Картофени целувки? Как да ги приготвим СТЪПКА ПО СТЪПКА

Не е ясно на коя точно дукеса са кръстени малките картофени целувки. Но се завръщат и у нас с пълна сила сред редовата къщна храна. Не са само забравен бабин „номер” за поднасяне на простичкото картофено пюре във вид на почти разцъфнали розички. Пак са си намачкани картофи, но картофи с чар. Красива гарнитура към печено месо, кюфтета, риба или пък самостоятелно похапване със свежа салата. И никак не са сложни дукесите, въпреки натруфеното си име. Губи се малко време, за да се поднесе картофеното пюре със закачка, вместо пльоснато в чинията, колкото и екстравагантно да е направено.

Какво има в картофените розички?

Картофите са, разбира се, първото сред най-основните съставки за картофените розички. Нужни са още яйца - по-добре само жълтъци, масло, прясно мляко, може някакви ядки, както и сол, индийско орехче и/или пипер – черен, бял, меланж.

БРОЙ ДО 5 И Е ГОТОВО! 

1

Картофите се обелват и се нарязват на големи парчета. Сваряват се във вряща подсолена вода 15-20 мин.

2

Добре отцедените картофи се разстилат още горещи в тава, застлана с хартия за печене. Пекат се в загрята на 120 градуса фурна около 10 мин.

 

3

Горещите картофи се смачкват - най-добре с преса. Добавят се останалите съставки и се разбърква на гладка смес. Оставя се да поизстине.

4

Оформят се с пош розички, както се правят целувки, в тава с хартия за печене.

5

Намазват се с жълтък, разбит с малко прясно мляко. Може да се поръсят с ядки. Пекат се в загрята на 220 градуса фурна до златисто кафяво - 10-12 мин.