Крем кисело мляко с кафе-карамелен сос

за 4 порции, 35 мин

Кухня
09:10 - 25 Октомври 2021
3785
Крем кисело мляко с кафе-карамелен сос

Продукти

600 г кисело мляко

5 листа желатин или 1 пак. на гранули

30 г пудра захар

1 пак. ванилова захар

50 г кафява захар

100 мл силно кафе

50 мл течна сметана за разбиване

 

Приготвяне

Желатинът се накисва в малко студена вода.

Смесва се киселото мляко с пудрата захар и ваниловата захар на гладък крем.

Загрява се желатинът, заедно с водата на слаб котлон с разбъркване докато се разтвори. Смесва се с 2 с.л. от киселото мляко. Добавя се с разбркване към останалото кисело мляко.

4 купички или порцеланови чаши се изплакват със студена вода и се пълнят с крема. Покриват се с прозрачно фолио и се слагат в хладилника за минимум 6 часа.

Кафявата захар се карамелизира на средна температура до тъмно кафяво. Внимателно се сипват кафето и течната сметана с разбъркване. Къкри докато се посгъсти.

Кремът се изважда от чашите с помощта на нож, натопен в гореща вода, който се прокарва по стените на купичките отвътре. Обръща се върху чинийки и се полива с кафе-карамеления сос.