Крем кисело мляко с кафе-карамелен сос
за 4 порции, 35 мин
Продукти
600 г кисело мляко
5 листа желатин или 1 пак. на гранули
30 г пудра захар
1 пак. ванилова захар
50 г кафява захар
100 мл силно кафе
50 мл течна сметана за разбиване
Приготвяне
Желатинът се накисва в малко студена вода.
Смесва се киселото мляко с пудрата захар и ваниловата захар на гладък крем.
Загрява се желатинът, заедно с водата на слаб котлон с разбъркване докато се разтвори. Смесва се с 2 с.л. от киселото мляко. Добавя се с разбркване към останалото кисело мляко.
4 купички или порцеланови чаши се изплакват със студена вода и се пълнят с крема. Покриват се с прозрачно фолио и се слагат в хладилника за минимум 6 часа.
Кафявата захар се карамелизира на средна температура до тъмно кафяво. Внимателно се сипват кафето и течната сметана с разбъркване. Къкри докато се посгъсти.
Кремът се изважда от чашите с помощта на нож, натопен в гореща вода, който се прокарва по стените на купичките отвътре. Обръща се върху чинийки и се полива с кафе-карамеления сос.