Николай Василев за общия евродълг от 750 млрд. евро: Това е пакет за спасяване на Италия от фалит

Актуално интервю
13:00 - 28 Май 2020
7218
Николай Василев за общия евродълг от 750 млрд. евро: Това е пакет за спасяване на Италия от фалит

-Г-н Василев, вчера ЕС гласува общ дълг от 750 млрд. евро, който ще се изплаща 30 г. Добра идея ли е това от икономическа гледна точка или голям риск? Защото надвишава всички очаквания.

-Това е и двете. От една страна аз като икономист съм против по няколко причини. Първата – не съм от школата, която вярва, че с вземане пари на заем и тяхното харчене ще стимулира икономиката.

То ако беше така, най-добре да използваме хеликоптерния метод – раздаваме на цялото население по 1 млн. евро, всички ставаме милионери и ставаме най-богатият континент на света. Ако можеше така, последните 1000 г. щяхме да вървим по тоя начин напред. Но не става. Така правят във Венецуела и Зимбабве и са едни от най-бедните държави в света.

Това е първата причина. С вземането на дългове и с печатането и раздаването на пари държавите и хората не стават по-богати – те стават по-задлъжнели. Който не вярва, моля да помисли поне за един пример в историята – кога някоя държава с вземане пари назаем и с тяхното раздаване е станала по-богата? Аз не се сещам, но се сещам за много голям брой пример с обратния ефект.

-Има хора у нас, които насърчават правителството в трупането на на дългове, като дават за пример Гърция и казват – ето, те имат стотици милиарди дългове, но си живеят добре.

-Това изобщо не е вярно, че си живеят добре. За последните 10 г. доходите в България се увеличиха над 2 пъти, а в Гърция паднаха. Разликата в жизнения стандарт между двете държави, която преди 20 г. вероятно е била огромна, сега е само около 1,5 пъти. Т.е., още едно такова десетилетие и ние по някои показатели вероятно ще изпреварим Гърция. Това беше първата причина. Има и втора причина защо съм против това решение на ЕС.

-Коя е тя?

-Защото това е несправедлив механизъм. Държавите, които са спестовни и дисциплинирани – плащат, а държавите, които са недисциплинирани и почти фалирали, получават. Това е лош сигнал към дисциплинираните като Австрия, Швеция, Холандия, Дания и Германия.

Те пестят, произвеждат, работят, а другите – те са го ударили на купон, на дефицити последните 50 или 100 г. и просят някой да им плати сметката!

И трета причина ще посоча защо съм против – това е недостойно за получаващите. Тези държави, сред които едни от най-авторитетните в света - Италия, Испания и Франция – тези държави изпадат в ролята на просещи, които не могат да си управляват собствената икономиката в продължение на десетки години! Не тая година – тая година нищо не се е случило – и при първото сътресение, било то пандемия, природен катаклизъм, бежанска вълна, рецесия или друг проблем – ако не получат стотици милиарди от Север, са фалирали! За мен това е срамно, недостойно поведение.

-Споменахте обаче, че това решение на ЕС има и някои позитиви?

-Така или иначе, част от европейските държави не си управляват добре икономиката. При това положение държави-лидери като Германия имат два избора. Единият вариант е да кажат на южняците – вие сте некадърници, фалирайте и ни оставяйте на мира – и тогава се разпада Европейският съюз. Другият вариант е да кажат – да, знаем си ги какви са. Представете си го като един роднина с алтернативно поведение, когото роднините винаги го спасяват.

Германия след дълги терзания за пореден път избра солидарния вариант. Макар че не съм чул някой да им е казал „благодаря”. Гърция каза ли „благодаря” на Германия?! Аз не съм разбрал. По-скоро си спомням Меркел с мустаците на Хитлер.

А Германия и Европа им помогнаха със стотици милиарди. Сега пак ще се получи същото – ще станат ли по-малко евроскептици италианците, като им дадеш 150 милиарда..? Отговорът е – не знем. Т.е., германците работят и плащат, а другите им се сърдят – това е моята оценка. Но все пак, за да има общ европейски проект и за да вървим напред – това беше голям исторически компромис за мен.

-Стана ясно, че от тези 750 млрд. евро България ще получи 12 млрд. евро. Парламентът обаче по време на извънредното положение гласува още 10 млрд. нов дълг – това няма ли да ни зароби съвсем?

-Едното е в евро, другото е в лева. Но не ги събирайте математически. Първо, не е казано, че ще вземем дълг изобщо.

При нас бюджетът беше на излишък до април, което е световно постижение, за мен за златен медал. Не знам колко други държави имат излишък до април тази година, не съм чувал, може и да няма.

Т.е., ние сме финансово по-добре от другите, не се нуждаем от помощи, не просим нищо, оправяме се сами. И тъй като имаме нисък дълг заради добрата политика през последните 23 години, ние може да си изкараме тази криза съвсем сами – нямаме нужда от подаяния.

-Искате да кажете, че може и да не вземем тези 12 млрд. евро?

-Не, не. В тези пари има два компонента – около 2/3 са грантове и 1/3 са заем. Грантовете – към днешна дата не мога да кажа как точно ще ги получим и кога. Но няма да е за една седмица – то ще е разпределено в много дълъг период напред. Второ, предполагам, че ще е на някакъв проектен принцип – ако успееш да представиш добър проект, можеш да ги изхарчиш. Ако нищо не представиш – може би не можеш. Това е моето предположение. А колкото до кредитите – според мен нямаме нужда. Но тъй като това е новост за ЕС, малко хора знаят как точно ще става това. Ние ще бъдем като останалите – ако останалите получават грантове – ние няма да се откажем да ги получаваме, това е за всички. Повече към този момент не може да се каже според мен.

За мен цялото това нещо, което се прави, целият този пакет – може да му се смени заглавието. Както и да го нарекат в момента, това е „пакет за спасяване на Италия от фалит”. Криза, корона, пакети, грантове, кредити – няма значение...

Това нещо се нарича „пакет за спасяване на Италия от фалит”, това правим в момента, не друго.