Пържоли с BBQ сос и печени картофи
за 4 порции, 35 мин
Продукти
За пържолите: 4 големи пържоли – свински, телешки, агнешки, 1 скилидка чесън, 3 ч.л. олио или зехтин, сол и черен пипер.
За картофите: 1 кг по-дребни картофи с еднакъв размер, 5 с.л. слънчогледови семки, 5 с.л. олио или зехтин, 2 ч.л. едра сол.
За соса: 250 г пасирани домати – пресни или от консерва, 2 с.л. кафява захар, малко червен пипер, 1 ч.л. горчица, лимонов сок на вкус, 5 с.л. кетчуп, 3 с.л. ябълков оцет, 1 ч.л. сос Уорчестър.
Приготвяне
Смесват се с енергично разбъркване всички съставки за соса и се оставя на студено.
Повърхността на пържолите от едната страна леко се нарязва с успоредни разрези. Натриват се със счуканата скилидка чесън, смесена с олиото или зехтина, сол и черен пипер. Покриват се и се оставят на студено да се мариноват поне 1 час.
Картофите, без да се белят, се прорязват от едната страна напречно с гъсти разрези на 2-3 см дълбочина според големината им. Долната част трябва да остане цяла – да се получи ветрило. Всеки картоф се завива в алуминиево фолио.
Пържолите и картофите се слагат да се пекат заедно на скара. Пържолите - общо 6-9 мин. с едно обръщане.
Картофите продължават да се пекат около 40 мин., като се обръщат няколко пъти.
През това време се запичат семките на сух тиган и се смесват с олиото или зехтина. Поливат се изпечените картофи и се поръсват с едрата сол.