Политологът Георги Киряков пред Lupa.bg: Няма никакъв шанс ГЕРБ и ДБ да направят коалиция

Историята с ИТН е пълна трагедия - от първа политическа сила изпаднаха извън парламента, даде оценката си експертът

Актуално интервю
21:45 - 02 Октомври 2022
6140
Политологът Георги Киряков пред Lupa.bg: Няма никакъв шанс ГЕРБ и ДБ да направят коалиция

Минути след като бяха обявени предварителните резултати от парламентарните избори, потърсихме политолога Георги Киряков, за да сподели първите прогнози за евентуално бъдещо управление и какви комбинации биха били възможни и невъзможни в рамките на новия парламент. Ето коментара му пред репортер на Lupa.bg: 

- Г-н Киряков, има ли изненади, според вас, при предварителните резултати от изборите?

- Няма как да ме изненада каквото и да е в тази кампания, защото е четвъртата в рамките на много кратко време. Дори партиите нямаше как да си позволят нещо различно от това, което предложиха. Явно е изчерпан целят им идеен ресурс, да не говорим, че избирателите са сприхави към това, което им се предлага и говори. Политиците този път стъпваха много внимателно.

По-скоро имаше битка между самите партии – в лидерските битки, които се очертаха. Партиите се впрегнаха да рушат взаимно имиджа си, отколкото да градят образ пред избирателите, така че да увеличат влиянието си.

- Макар в общи линии първото място за ГЕРБ да бе прогнозирано от всички социолози, сякаш не познаха съвсем за „Промяната”. ПП дава по-висок резултат от очакваното.

- Разбира се, това е за трети пореден път. Винаги трябва да имаме това предвид, затова нека бъдем много внимателни. Преди да излязат окончателните резултати може да направим големи грешки, да калкулираме някакви възможности, без да имаме реална информация за това, което се случва.

- Ако се запази приблизително тази дистанция между ГЕРБ и ПП – около 7 на сто, все пак има ли шанс за кабинет – с  мандат на първия или втория?

- Виждам, че се опитват да прокарат тезите за експертно правителство, което да бъде подкрепено от ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” евентуално. „Възраждане” вече си казаха условието – мандатът да бъде техен.

Но според мен нито ГЕРБ, нито ДПС биха се съгласили да приемат това условие, макар и да не може да се изключат никакви изненади на този етап. Но това би било фатално за „Възраждане”, ако направят експертен кабинет с техен мандат, но с подкрепата на ДПС, а и ГЕРБ не биха се съгласили и биха калкулирали, че на следващи избори резултатите ще са по-добри, което обаче също е малко вероятно.

Избирателят обаче за пореден път изненада политиците – просто ходи и гласува. Те искат да намалят избирателната активност, дотолкова, че твърдите ядра да решават изборите, а те – не. Просто не ги решават.

- Има ли вариант ГЕРБ и ДБ да скъсят пътя помежду си и да опитат да влязат в съюз? Тази версия се прокрадна в последните дни преди изборите?

- Не. Няма как да се случи. Не се е случило на предишните три избори, няма да се случи и сега. Вярно е, че политолози и коментатори, продължават да настояват, че това е единствената възможна коалиция. Не, защото битката не е между формални проевропейски партии и формално проруски партии. Тук става въпрос за много по-решителен избор, който е свързан с някаква вътрешна битка и противопоставяне на партиите, които генерираха определен тип управление, наричано прокорупционно и партии, които искат окончателно да ни сложат на друг коловоз.

- И все пак, ако мандатът отиде в "Промяната", има ли шанс за управление в новия парламент?

- Ако има 6 партии и от едната страна са ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”, от другата – ДБ, БСП и ПП - вторите категорично няма да имат 121 народни представители.

- ИТН изпадат. Вие направихте тази прогнози и преди изборите, макар че някои агенции продължават да твърдят, че може да влязат в НС, макар и на ръба. 

- Най-вероятно. Не виждам никакъв шанс при тях, независимо какви проучвания правят екзит половете. Това е голямо "постижение" за 1 година да се сринеш от първа политическа сила под чертата.

- Правите ли аналогия с НДСВ, която от управляваща партия се стопи напълно?!

- НДСВ все пак успяха да управляват два мандата – първо като първа политическа сила, и управляваха с ДПС, а после направиха и Тройната коалиция, при което с мандат на БСП пак управляваха и с ДПС. Това са 8 години, което не е малко. Те се сринаха знаем заради какви проблеми. При ИТН обаче виждаме трагична история - нещо, което никога не се е случвало в политическия живот.