Последните два романа от култовата Заешка тетралогия на Джон Ъпдайк излизат в нови издания на български

Книгите са носители на награда „Пулицър“

Книги
17:47 - 15 Август 2023
3147
Последните два романа от култовата Заешка тетралогия на Джон Ъпдайк излизат в нови издания на български

Последните два романа от култовата Заешка тетралогия на американския писател Джон Ъпдайк излизат в нови издания на български. След успеха на първите две книги – „Заеко, бягай“ и „Заека се завръща“, които „Кръг“ пусна миналата година за 90-годишнината от рождението на автора, този месец читателите ще се насладят на „Заека богат“ и „Заека се укроти“. Двата тома ще са в книжарниците съответно на 15-и и на 23 август след близо 20-годишно отсъствие.

Но чакането си струва, уверяват издателите, защото сега познатите преводи на Екатерина Мачева и Елка Виденова са ревизирани, а оформлението на Дамян Дамянов провокира с модерната си визия. Подредени една до друга, кориците на книгите пресъздават кръга на баскетболна топка и насочват към биографията на знаковия литературен герой.

„В гимназията Заека се изявява като баскетболна знаменитост, но след този бляскав житейски старт трябва да се примири със своята незначителност на най-обикновен бял американец, било като работещ в универсален магазин или като продавач на автомобили“ – споделя доц. д-р Александра Главанакова в послеслова, който пише специално за новите издания. Текстът на преподавателката по американска литература и култура от Софийския университет е поместен във финалния том „Заека се укроти“ и затваря цялата тетралогия.

Четирите романа за Хари Енгстръм – Заека, представляват хроника на няколко десетилетия, между 50-те и 90-те години на XX в., от живота на мъж от средната класа в Щатите. Героят е метафора на американската култура, но чрез него Ъпдайк не прави политически изявления, а дълбае в психиката и слабостите на човека.

Заека е антигерой: роб на похотта си, сексист, мързелив и неуспешен както в брака си, така и в бизнеса. И все пак става симпатичен и близък на всеки, който се е запознал с него. Авторът го превръща във велик пророк, в призма, през която пречупва целия живот.

„Забавен, проницателен и дяволски интелигентен“, както пише за романа „Бостън Глоуб“, „Заека богат“ ни пренася десет години след събитията от втората книга. Хари вече е мъж на средна възраст и се е замогнал, наследявайки автомобилния бизнес на покойния си тъст. По всичко личи, че е дошло времето, в което да се наслаждава на живота.

Но грешките от миналото не спират да го преследват и този път изникват под образа на младо момиче – копие на някогашната му любима Рут. Възможно ли е това да е негова незаконна дъщеря? Междувременно своенравният му син Нелсън се завръща у дома и изглежда, сякаш върви по стъпките на баща си...

Блестящият финал на неговия живот четем в „Заека се укроти“. Хари вече има сърдечни проблеми, жилище във Флорида и второ внуче. Синът му се бори с наркотична зависимост, снаха му Пру се държи провокативно, а миналото живее в ума му и сякаш е готово да се повтори. Бъдещето му е несигурно като това на Америка. Какво остава на Заека тогава? Кое би било последното му бягство? И ще има ли такова изобщо?

Тетралогията, която оставя най-значима следа в богатото творчество на Джон Ъпдайк, му донася множество награди, сред които цели два „Пулицър“-а – именно за третата и четвъртата книга. Освен тях със знака на „Кръг“ може да се чете и друга творба на американския модерен класик – „Книгата на Бек“ е вдъхновена от обиколката му в Източна Европа и съдържа самостоятелен разказ за запознанството му с Блага Димитрова.