Последният роман на Вирджиния Улф излезе на български в ново издание

"Между действията” ще се предлага с 20% отстъпка на Панаира на книгата в НДК

Книги
12:44 - 27 Ноември 2023
2473
Последният роман на Вирджиния Улф излезе на български в ново издание

Четири месеца преди да натъпче с камъни джобовете на палтото си и да се хвърли в реката, Вирджиния Улф слага точката на романа „Между действията”. Знаела ли е, че той ще бъде последната точка на земния и писателския ѝ път, можем само да гадаем и да търсим знаци. В този роман, също като великия Шекспир столетия по-рано, тя тълкува живота като представление, в което всички сме участници.

На книжния пазар у нас вече се предлага новото му издание в познатия превод на Иглика Василева и с логото на „Лист”. Корицата на книгата е дело на Мариета Ценова. Това е третият роман на Улф в каталога на издателството след „Вълните” и „Орландо”.

„Между действията” запраща читателя в провинциална Англия някъде в навечерието на Втората световна война. Всичко се случва в един-единствен ден в къща, където вечерта ще има представление. Сюжетът на поставяната пиеса се преплита със сюжета на романа и заради това някои изследователи го разглеждат и като театрална литература.

Вирджиния Улф обрисува всекидневието, обичайните повтарящи се действия на жителите на едно градче.

„По традиция важност в историята имат великите събития, големите водачи и смяната на епохи, но има и една друга също толкова вълнуваща и почти непозната история – тази на ежедневния живот. Вирджиния Улф я нарича „животът на невзрачните“ или „живот между действията“, отбелязва в бележка към новото издание преводачката Иглика Василева. Според нея романът позволява и „тълкуването, че това, което се случва между действията, тоест извън сцената, е истинското представление.”

„Между действията” отразява в пълна степен желанието на Вирджиния Улф да преобрази реалността чрез изкуството и да въплъти размишленията си за потока на времето и живота чрез образи и символи от цялата английска история.

Немалко критици смятат този роман на писателката за незавършен, но истината е по-различна. Тя приключва ръкописа през ноември 1940 г., а на 28 март 1941 г. се самоубива.

Съпругът ѝ Ленард Улф го публикува няколко месеца по-късно като придружава книгата с бележка: „Ръкописът на тази книга е напълно завършен, но не беше окончателно прегледан за печат от Вирджиния Улф, преди да почине. Сигурен съм, че тя нямаше да направи някакви големи или съществени промени в него, макар че по всяка вероятност щеше да нанесе безброй малки корекции или дребни преработки, преди да предаде последните коректури.”

От издателство „Лист” съобщават, че новото издание на „Между действията” ще е сред акцентите на щанда им на предстоящия Коледен панаир на книгата в НДК, където ще се предлага с 20 % отстъпка.