Прокуратурата обвинява Нико Тупарев, че е "присвоил" 1,5 милиона лева от... себе си

Новини
16:07 - 28 Юни 2024
2420
Прокуратурата обвинява Нико Тупарев, че е "присвоил" 1,5 милиона лева от... себе си

Софийска градска прокуратура /СГП/ обвини продуцента Нико Тупарев в присвояване на 1 441 000 лв. от... самия себе си. Според странният акт на държавното обвинение, парите са били "източеви" от сметката на дружество, в което Тупарев е съдружник. Това съобщи държавното обвинение на сайта си.

„На 11.03.2020 г., на 01.04.2020 г. и на 16.09.2020 г. обвиняемият е наредил превод от сметки на търговското дружество в две банки към собствената си банкова сметка в една от тези две банки, без да е взето решение от Общото събрание на съдружниците на дружеството за разпределяне на печалба от дейността му. Присвояването е в особено големи размери и представлява особено тежък случай“, се казва в официалното изявление на прокуратурата. 

Според адвокатите на Тупарев обаче това не отговаря на истината - превода е нареден от съдружника му Александър Тошев, популярен като Джони Каскета. Освен това сумата е прилежно декларирана в данъчната декларация на Тупарев и върху нея са платени дължимите данъци и дивиденти.

От обвинението съобщават, че "според прокурора доказателствата по делото водят до разумно подозрение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен в това качество, както и че съществува опасност той да се укрие и да извърши престъпление, ако не бъде задържан под стража." Това е основание прокуратурата да поиска за Тупарев именно тази постоянна мярка.

Нико Тупарев е продуцент на едни от най-популярните телевизионни предавания. През годините с екипа си е правил продукции като "Стани богат", "Биг брадър", "Игри на волята". Преди седмици Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) образува срещу Тупарев и негови съдружници дело по сигнал на техен бизнес партньор за отклоняване на печалби от основната продуцентска фирма на Тупарев към по-малки фирми с цел несподеляне на печалбата със засегнатия партньор.

Все повече обаче се засилват подозренията, че делото срещу Тупарев е скалъпено по модела "Осемте джуджета", а целта е бизнеса му да бъде завзет.