Англия през иглени уши

Британците се измъчиха доста срещу бойките словаци

Спорт
21:00 - 30 Юни 2024
1895
Англия през иглени уши

Англия и Словакия играят при резултат 1:1 на "Фелтинс Арсена" в Гелзекирхен от 19:00 часа в третия от 1/8-финалните сблъсъци на Евро 2024, предава Sportal.bg. Иван Шранц откри резултата в 25-ата минута. В петата минута на добавеното време Джуд Белингам изравни резултата след задна ножица. Победителят от този двубой ще срещне в следващата фаза на турнира отбора на Швейцария, който вчера детронира европейския шампион Италия.

"Трите лъва" са пълен доминант в директните сблъсъци, като в шест мача имат пет победи и едно равенство срещу Словакия.

Както и предвидиха английските медии, Гарет Саутгейт е направил само една промяна от двубоя с Дания. 19-годишният талант на Манчестър Юнайтед Коби Мейну, който до момента има само пет мача за националния отбор, получава шанса да стартира на мястото на Конър Галахър. Имаше съмнения дали Киърън Трипиър, който имаше проблеми и пропусна няколко тренировки, ще може да започне. Изглежда всичко с него е наред, защото опитният футболист на Нюкасъл е титуляр. Фил Фоудън, който през седмицата се прибра до Англия заради раждането на третото му дете, също стартира.

По време на загрявката Джордан Пикфорд изпита болки в лявата си ръка. Въпреки това стражът на Евертън започна като титуляр.

Франческо Калцона залага на абсолютно същия стартов състав, който започна и в двубоя с Румъния. Това означава, че Давид Стрелец отново е предпочетен за върха на атаката пред Боженик. По фланговете са Шранц и Хараслин.

Още в третата минута един от централните защитници на Англия - Марк Геи, получи жълт картон, което означава, че той ще пропусне 1/4-финала, ако "трите лъва" се класират напред.

Словаците стартираха смело и в петата минута организираха добра атака. Хараслин напредна в наказателното поле след невнимателни действия на Уокър, след което пусна към Ханко, който центрира остро успоредно на голлинията, но топката премина на сантиметри от далечната греда. Англия отговори с добър пробив на Сака, но в последния момент топката му бе отнета.

В деветата минута англичаните създадоха опасност. Белингам се обърна и намери прецизно Трипиър на границата на наказателното поле. Играчът на Нюкасъл реши да стреля веднага, но го направи много неточно.

В 12-ата минута Уокър за втори път позволи много лесно атаката на Словакия да мине през неговата зона. Харслин бе изведен отляво, влезе в наказателното поле и стреля, но Марк Геи игра блестящо в защита и блокира удара му, предотвратявайки сериозна опасност.

В първия 1/4 час двата отбора правеха много нарушения, вследствие на което до 17-ата минута Халил Мелер показа цели четири жълти картона. Странното е, че три от тях бяха за англичаните - за Геи, Мейну и Белингам.

34 В 23-тата минута Фоудън падна леко в наказателното поле и "белите" поискаха дузпа. Нямаше основания за такава. Малко след това Мейну засече хубаво от воле, но топката премина над вратата.

Две минути след това Словакия нанесе своя удар. Отбраната на Англия отново не се справи добре с едно дълго подаване. Геи загуби въздушния двубой, след което Стрелец изведе Иван Шранц зад защитата. Нападателят на Славия Прага чукна топката с външната част на обувката си, с което преодоля Пикфорд. За Шранц това е трети гол на Евро 2024.

След 30-ата минута от привържениците на "трите лъва" започнаха да се чуват освирквания към отбора на Саутгейт. Англия владееше топката в над 70% от времето, но от това не следваше нищо и островитяните се оттеглиха на почивка без точен удар. Едва в добавеното време англичаните притиснаха силно съперника и изпълниха два последователни корнера, след които се създаде известна суматоха в наказателното поле, но нищо повече.

Саутгейт реши, че няма нужда да прави смени на почивката, въпреки че играта очевидно не вървеше.

Англия обаче организира първата си истинска добра атака в мача в 50-ата минута и топката се озова във вратата. Кейн направи един от специалитетите си и с гръб към вратата изведе с чудесно подаване Трипиър, който напредна и намери Фоудън на няколко метра пред голлинията. Играчът на Манчестър Сити се разписа отблизо, но бе в положение на засада и попадението правилно бе отменено.

Много скоро след това Кейн можеше да нанесе голов удар, след като стреля от наказателното поле, но в последния момент Вавро отклони топката в корнер.

В 55-ата минута играчите на Саутгейт направиха детинска грешка, която можеше да доведе до втори гол във вратата им. Белингам изпълни фаул в централната зона, но подаде топката на Стрелец. Пикфорд бе излязъл извън на наказателното поле и нападателят го прехвърли, но за късмет на англичаните топката премина на сантиметри встрани от лявата греда.


В 66-ата минута Саутгейт включи Коул Палмър на мястото на Киърън Трипиър, който получи и контузия.

В 78-ата минута Фоудън центрира от фаул към близката греда, където Кейн засече с глава, но топката премина встрани.

Англия бе най-близо до гола в 81-вата минута, когато удар на Деклан Райс от около 25 метра срещна лявата греда, след което Кейн опита добавка от въздуха, но не бе точен.

В 84-ата минута Саутгейт най-сетне предприе и втората си смяна - Еберечи Езе замени Коби Мейну.