РАС ЕЛ ХАНУТ – звездата на мароканската кухня
Рас ел ханут е звездата на мароканската кухня - най-емблематичната подправка.
В превод означава „глава на магазина“, което ще рече, че собственикът на магазина за подправки забърква най-добрата комбинация от всичко с което разполага. А по резултата от забъркването се съди и за самия магазин, и за уменията на собственика.
Така в крайна сметка няма строго определени подправки, които да формират рас ел ханут. Рецептата винаги е уникална, като умело се съчетават за невероятен аромат и вкус сладки, горчиви и люти нотки.
Преди да се смелят, някои от подправките се запичат, за да се освободи напълно букетът им от аромати.
Понякога броят на отделните съставки достига и 100, като минимумът е поне 20.
Рас ел ханут е типична арабска подправка и за солено, и за сладко.
Най-често в силно ароматната смес влизат бахар, различни видове черен пипер, семена кориандър, индийско орехче, червен пипер, кардамон, лют кайенски пипер, карамфил, джинджифил, куркума, но и сушени розови цветчета, канела, шафран, анасон, жасмин, лавандула и други.
Предлагаме две рецепти с рас ел ханут - за солено и за сладко.