Риба с бадемова коричка върху чери домати

за 2 порции, 20 мин

Кухня
08:52 - 19 Октомври 2021
1300
Риба с бадемова коричка върху чери домати

Продукти

4 филета риба по избор - по около 75 г всяко

1 глава лук

1 скилидка чесън

1 малък лимон

2 с.л. зехтин или олио

300 г чери домати

75 мл бяло вино или зеленчуков бульон

4 с.л. смлени бадеми

2 щипки суха мащерка

сол и бял пипер

1/4 връзка магданоз

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Настъргва се лимоновата кора.

Запържват се заедно лукът и чесънът за кратко в 1 с.л. загрят зехтин или олио.

Добавят се чери доматите и се разбърква. Деглазира се с бялото вино или бульона като се оставя силно да кипне. Готви се под капак на тих огън 10 мин.

Смесват се бадемите, мащерката и лимоновата кора.

Овкусените със сол и бял пипер филета риба се натискат от едната страна в сместа.

Запържват се само от страната с подправките в останалия загрят зехтин или олио на средна температура до златисто.

Прехвърля се в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) за 8 мин.

Рибата се поднася върху доматите и се поръсва наситнен магданоз.