Румен Гечев пред Lupa.bg: Няма как един финансов министър да излъже за резерва

Задочният спор между Асен Василев и Людмила Петкова е част от предизборната кампания, казва професорът

Актуално интервю
16:00 - 10 Април 2024
15160
Румен Гечев пред Lupa.bg: Няма как един финансов министър да излъже за резерва

Бившият вече финансов министър Асен Василев и настоящият Людмила Петкова 

-Г-н Гечев, проведе се задочен спор между Асен Василев и новата министърка на финансите Людмила Петкова за фискалния резерв. Твърденията на двамата се разминават с 3 млрд. лв. Кой според вас лъже, кой казва истината и откъде се получава разминаването?

-За да кажа кой лъже, трябва да видя документите. Но важното е следното:

Фискалният резерв може сутринта в 8.30 ч. да е 9 млрд., в 10.30 да е 4,5 млрд. и в 17 ч. да е 12 млрд. лв. Той не е някаква величина, която е остатъчна като баланс в края на годината, той се променя.

Смисълът на фискалния резерв е, когато има плащания, за които в момента няма постъпления. Примерно: очакват се данъчни постъпления, но те ще дойдат по-късно – тогава се ползва резервът и после парите се връщат обратно. Ако обаче резервът се топи, без да се пълни обратно и той трайно с месеци стои на ниски нива – това е друго. Законът позволява да се слиза до 4,5 млрд. лв. Затова е важно за какво са дадени парите от резерва и кога ще бъдат върнати.

-Т.е., възможно е и двамата да казват истината, просто от различни гледни точки?

-Да, абсолютно е възможно и двамата да казват истината. Асен Василев да е наредил плащане и парите да са били там. А те, като са дръпнали парите след три часа – да са намалели. Разбира се, и двамата знаят за какво става дума, но в политиката е така – единият ползва едните числа, другият – другите.

Няма как един министър на финансите да лъже със стотици милиони, да не говорим за милиарди, защото всички плащания във фискалния резерв минават през националната банка.

Плащанията по бюджета по закон минават през БНБ, която изпълнява ролята на индиректен контрол.

-Значи Асен Василев не може да си позволи да излъже, без това да лъсне в БНБ?

-Не може. То би било смешно – защо да лъже, каква би била причината?

-Логиката е  - за да изкара по-добри финансови резултати на досегашното управление.

-Може. Може да изкара по-добри. Сега това обяснявам и на студентите – важно е какъв е източникът на фискалния резерв – дали източникът е от бюджетен излишък или да речем министърът на финансите е теглил заем. По закон му е разрешено да взима заем 250 млн. евро. Заемите веднага влизат във фискалния резерв, докато започнат да се ползват. Така че той може да тегли заем 1 млрд. и да рапортува – резервът се увеличи с 1 милиард. Ама откъде, бе приятел се увеличи с 1 млрд.? Ми от дългове. Е, благодаря ти, аз така мога да го увелича и с 5 млрд. лв. 

-Значи този словесен спор между Василев и Петкова е част от предизборната кампания?

-Абсолютно! 100 процента! Министър на финансите не може да тегли заеми, без да му е разрешено в бюджета. Защото тези, които купуват българския заем, те следят дали е законен, кой го предлага... Изключено е да вземе заем, без да го има в закона за бюджета.

-Още нещо да ви попитам: както е тръгнало, до края на годината ще изпълним ли критериите за членство в еврозоната? Нали затова се борят за този 3-процентов бюджетен дефицит и т.н.?

-Няма да ги изпълним и слава Богу. Аз съм от тези, които считат, че не ни е работата в еврозоната по ред причини, които съм обяснявал.

Но това дали ще влезем в еврозоната въобще не зависи от това дали бюджетният дефицит ще е 2,9% или 3,1%... Или дали инфлацията е с две десети повече или по-малко. Това ще е политическо решение. Ако искат, никой няма да държи на половин процент разлика в инфлацията. Както не са държали нито на Гърция, нито на Хърватска.

Така че не е това проблемът, това е извинение. Има много сериозни анализи на световни аналитични центрове, на нобелови лауреати... От какъв зор ще се бутаме там?! Дания и Швеция правиха референдуми, не дават да се чуе! Сега ги завлече Германия със санкциите, иначе техните икономики, на Дания и Швеция, по всички макропоказатели са по-добре от Германия и другите водещи страни от еврозоната. Полша, Чехия, Унгария – и те са категорични, Румъния също не дава да се издума! Ние тука тичаме да ставаме... Но какво да се прави, политика.