Само в Lupа.bg: 3 години затвор може да отнесе Юлиан Вергов за побоя на Диана Димитрова

Без значение каква е причината да я удря, актьорэт попада под ударите на чл. 130 (1) от НК

Новини
21:21 - 01 Декември 2022
27680
Само в Lupа.bg: 3 години затвор може да отнесе Юлиан Вергов за побоя на Диана Димитрова

До 3 години ефективен затвор може да отнесе Юлиан Вергов за побоя над актрисата Диана Димитрова, случил се преди 5 години на снимачната площадка на сериала "Откраднат живот". Както стана ясно днес, след публикация в седмичника "Уикенд", именно Вергов е човека, който е помлял колежката си. До този момент нито потърпевшата, нито изобличения като насилник актьор са коментирали официално сензационното разкритие.

2017 г. Диана Димитрова, след като е пребита на снимачната площадка на "Откраднат живот" пред очите на колегите си. Актрисата не си е извадила медицинско, но си е направила снимки след посегателството 

Как ще се развие случая занапред? Прокуратурата още във вторник обяви, че започва разследване, след като се е самосезирала заради шумния обществен отзвук, което означава, че Диана Димитрова е призована да даде показания. Според източник на Lupa.bg, тя вече е била разпитана. Димитрова се е явила с адвокат в СРП още във вторник.

Ако тя е посочила името на насилника, това означава, че от Юлиан Вергов също ще бъдат снети обяснения, както и от свидетелите на екшъна, които са около 30 души. Независимо какви са мотивите и дали е бил провокиран, Вергов може да носи наказателна отговорност за деянието си, случило се преди 5 години, категоричен е пред Lupa.bg адвокат Мариан Иванов от Софийската адвокатска колегия, който се съгласи изцяло хипотетично да ни обясни правната страна на казуса. Ето какво заяви той пред сайта ни:

"Тъй като не съм запознат със случая в детайли, прокуратурата се е самосезирала, като е образувана прокурорска преписка по случая и вероятно е възложила предварителна проверка по Закона за съдебната власт (ЗСВ). След приключването на предварителната проверка по ЗСВ, възложена по прокурорската преписка, прокуратурата ще прецени  дали са налице достатъчно данни, от които може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление от общ характер  и ако такива са налице, съотв. ще образува досъдебно производство за извършено престъпление от общ характер.

Вероятната квалификация на деянието, по което ще бъде образувано досъдебното производство, е по  Чл.131, ал.(1), т.12 от НК (за причиняване на телесна повреда по хулигански, расистки или ксенофобски подбуди), която предвижда различно наказание при двете алтернативи на нанесената лека телесна повреда на пострадалата, съотв.:

1/ наказание до 3 години ЛОС - при лека телесна повреда, изразяваща се с разстройство на здравето (по Чл.130, ал.(1) от НК) или

2/ наказание: до 1 година ЛОС или пробация - при лека телесна повреда, изразяваща се в болка или страдание - без причиняване на разстройство на здравето (по Чл.130, ал.(2) от НК);

Престъпленията по Чл.131, ал.(1), т.12, във връзка с Чл.130 от НК са от общ характер и в този случай не се изисква частна тъжба от пострадалата.

При всички положения, каквото и да е първоначалната квалификация на деянието по НК, за което ще се образува досъдебно производство, то е работно и в хода на разследването е възможно многократно да бъде променяно.

Първоначално няма пречка, досъдебното производство да бъде образувано и срещу неизвестен извършител, а последствие - в хода на разследването да бъде привлечен в качеството на обвиняем и извършителя на деянието (тъй като досъдебно производство не се образува срещу определено лице, а във връзка с  достатъчно данни, от които може да се направи обосновано предположение за извършено престъпление от общ характер).

В случая, от съществено значение, отн. предмета на разследване по досъдебното производство (а и за хода на предварителната проверка по ЗСВ), са както свидетелските показания, така и наличната медицинска документация (с която пострадалата разполага или която е налична в архивите - съотв. на личния й лекар, или на лечебните заведения, които същата е посещавала за лечение на нанесените й травми), въз основа на която медицинска документация, да бъде възможно назначаването на съдебно-медицинска експертиза (СМЕ) в досъдебното производство (имайки предвид, че пострадалата вероятно не разполага със Съдебно-медицинско удостоверение, издад. своевременно след нанесената й телесна повреда)."

Юлиан Вергов и Диана Димитрова в рекламна снимка за "Откраднат живот". Актьорите са имали кратка токсична връзка, завършила с физическо насилие от страна на Вергов