Шафранено ризото със салсиче
за 4 порции, 55 мин
Продукти
1 глава лук
2 скилидки чесън
40 г сушени домати
1 връзка пресен лук
1 щипка шафран (може да се замени с куркума, но ароматът ще е различен)
70 г пекорино или друго жълто сирене
900 мл пилешки или зеленчуков бульон
4 с.л. зехтин
300 г ориз за ризото
200 мл доматен сок
черен пипер
4 наденички салсиче по около 80 г
200 г чери домати или нарязани от едрите
Приготвяне
Обелените лук и чесън се наситняват. Сучените домати се нарязват едро. Пресният лук се нарязва косо на парчета около 2 см. Шафранът се накисва в 1 с.л. вода. Пекориното се настъргва фино. Кипва се бульонът.
Лукът и чесънът се запържват заедно в 3 с.л. загрят зехтин 1-2 мин. Добавя се оризът и се разбърква на котлона.
Сипва се доматеният сок и се готви на средна температура докато течността се изпари. Налива се 1/3 от горещия бульон, кипва и се готви около 20 мин. с разбъркване, като постепенно се добавя на порции останалият бульон.
След първите 5 мин. се прибавят сушените домати. След 15 мин. се добавят пресният лук и шафранът. Подправя се с черен пипер.
В останалия загрят зехтин се запържват цели наденичките салсиче на средна температура около 7 мин. Прибавят се чери доматите и се готви още 1 мин.
Салсичето с доматите се пече в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 5-6 мин.
Ризото се разбърква с 40 г настъргано пекорино. Гарнира се с нарязаното салсиче, с чери доматите и се поръсва с останалото пекорино.