Шафранено ризото със салсиче

за 4 порции, 55 мин

Кухня
07:15 - 11 Май 2024
2791
Шафранено ризото със салсиче

Продукти

1 глава лук

2 скилидки чесън

40 г сушени домати

1 връзка пресен лук

1 щипка шафран (може да се замени с куркума, но ароматът ще е различен)

70 г пекорино или друго жълто сирене

900 мл пилешки или зеленчуков бульон

4 с.л. зехтин

300 г ориз за ризото

200 мл доматен сок

черен пипер

4 наденички салсиче по около 80 г

200 г чери домати или нарязани от едрите

 

Приготвяне

Обелените лук и чесън се наситняват. Сучените домати се нарязват едро. Пресният лук се нарязва косо на парчета около 2 см. Шафранът се накисва в 1 с.л. вода. Пекориното се настъргва фино. Кипва се бульонът.

Лукът и чесънът се запържват заедно в 3 с.л. загрят зехтин 1-2 мин. Добавя се оризът и се разбърква на котлона.

Сипва се доматеният сок и се готви на средна температура докато течността се изпари. Налива се 1/3 от горещия бульон, кипва и се готви около 20 мин. с разбъркване, като постепенно се добавя на порции останалият бульон.

След първите 5 мин. се прибавят сушените домати. След 15 мин. се добавят пресният лук и шафранът. Подправя се с черен пипер.

В останалия загрят зехтин се запържват цели наденичките салсиче на средна температура около 7 мин. Прибавят се чери доматите и се готви още 1 мин.

Салсичето с доматите се пече в загрята фурна на 200 градуса (с вентилатор 180 градуса) 5-6 мин.

Ризото се разбърква с 40 г настъргано пекорино. Гарнира се с нарязаното салсиче, с чери доматите и се поръсва с останалото пекорино.