Скумрия с пикантна марината ( и за консервиране)

за 4 порции, 25 мин

Кухня
09:56 - 23 Октомври 2021
5202
Скумрия с пикантна марината ( и за консервиране)

Продукти

2 разполовени скумрии без главата и костите – опашката и кожата се оставят (може да се използва друга риба по избор – едра или дребна)

сол и черен пипер 

2 с.л. брашно

3 с.л. зехтин или олио

1 лимон

1 скилидка чесън

1 люто чушле

6 дафинови листа

 

Приготвяне

Филетата скумрия се подсушават. Подправят се със сол и черен пипер и се овалват в брашното.

Загрява се 2 с.л. зехтин или олио. Рибата се запържва откъм кожата до златисто кафяво 3-4 минути.

Филетата се обръщат, тиганът се маха от котлона, оставя се рибата в него за няколко минути, докато продължава да се готви в още горещата мазнина.

Изцежда се лимонът. Скумрията се изважда.

В друг тиган се загрява останалият зехтин или олио заедно с лимоновия сок, счукания чесън, лютото чушле на пръстенчета и дафиновите листа.

Слага се рибата в соса и се оставя да се маринова най-малко 3 часа.

Така приготвената риба е идеална и за консервиране. Реди се в буркани и се залива с маринатата. За по-дълго съхранение може да се стерилизира.