Скумрия с пикантна марината ( и за консервиране)
за 4 порции, 25 мин
Продукти
2 разполовени скумрии без главата и костите – опашката и кожата се оставят (може да се използва друга риба по избор – едра или дребна)
сол и черен пипер
2 с.л. брашно
3 с.л. зехтин или олио
1 лимон
1 скилидка чесън
1 люто чушле
6 дафинови листа
Приготвяне
Филетата скумрия се подсушават. Подправят се със сол и черен пипер и се овалват в брашното.
Загрява се 2 с.л. зехтин или олио. Рибата се запържва откъм кожата до златисто кафяво 3-4 минути.
Филетата се обръщат, тиганът се маха от котлона, оставя се рибата в него за няколко минути, докато продължава да се готви в още горещата мазнина.
Изцежда се лимонът. Скумрията се изважда.
В друг тиган се загрява останалият зехтин или олио заедно с лимоновия сок, счукания чесън, лютото чушле на пръстенчета и дафиновите листа.
Слага се рибата в соса и се оставя да се маринова най-малко 3 часа.
Така приготвената риба е идеална и за консервиране. Реди се в буркани и се залива с маринатата. За по-дълго съхранение може да се стерилизира.