Таско Ерменков пред Lupa.bg: Наличният ни газ стига за 20 дни, разчитаме на съседните държави

Актуално интервю
14:58 - 27 Април 2022
4145
Таско Ерменков пред Lupa.bg: Наличният ни газ стига за 20 дни, разчитаме на съседните държави

Таско Ерменков е енергиен експерт и политик от БСП. Пред Lupa.bg той говори за заплахите на Русия да спре газа и какви варианти има пред България.

- Г-н Ерменков, защо се стигна до спиране на газа от Русия? Само заради санкциите спрямо тях ли?

- Първото нещо, което трябва да отбележим, е че за момента газът не е спрян. Има такава заявка от руска страна, но към момента количествата постъпват нормално. Относно причината, да, основната причина е отговорът на Русия по отношение на санкциите, които ЕС наложи заради войната в Украйна. Москва обяви, новият начин за плащане на газа в рубли се отнася за страните, които са включени в списъка с неприятели, а в този списък присъства и страната ни като част от ЕС.

- Какво означава за България това евентуално спиране?

- Спирането на газа по дългосрочния договор с Русия на практика означава да търсим спешно алтернативни източници, които ще могат да ни доставят тези количества газ, които ще липсват.

Няколко са вариантите за това. Имаме интерконектор с Румъния, втората възможност е ни е връзката с Гъция при Кулата – Сидирокастро, това вариант за внос на газ през Гърция.

Третият вариант ни е връзката с Турция, чрез която сега получаваме газ от Русия, може да се използва, за да получаваме газ от Турция.

- Ако действително "Газпром" ни врътне кранчето, какви запаси може да ползваме и за колко време ще ни стигнат те?

- Като източник на запаси е газохранилището в "Чирен", но за съжаление заради недалновидна политика в предишни правителства, когато беше евтин газът, не го нагнетиха и сега там едва 17% от обема е запълнен. При авариен режим на изпомпване на газ от"Чирен" ще ни стигне за 20-30 дена максимум. Но това няма да се отрази добре на самото хранилище, то не е направено газоснабдяване, а за буфер.

Имаме договорка с Азербайджан за доставка на 1 млрд. кубически метра газ. Трябва да видим как може да ускорим тази доставка. Така че по отношение на количества газ, не вярвам да има криза. 

- Въпросът е обаче каква ще бъде цената на газа, ако се стигне до спиране на руския газ?

- Това е важният въпрос! Тази цена няма да бъде като цената на дългосрочните договори с Русия, ще бъде спотова цена на борсите и вероятно ще е по-висока от тази, която плащаме на Москва. 

- Какво може да се направи от политическа гледна точка, за да се нормализират нещата към момента?

- Първото нещо, което трябва да се направи е да си изясним нещата с Русия. ЕК заяви, че начинът, по който се извършва плащането изискано от Русия, не значи плащане в рубли, защото реално страната купувач превежда евро.

Но има един проблем, който съществува и касае неопределеността на времето между превода на еврото в сметката на купувача, която е в руската банка посредник, превалутирането на тази еврова сума в рубли и превеждането пак по сметка на купувача в същата банка и от там плащането на износителя на газа.

Защото по този указ, който е публикуван, сделката се смята за платена, когато е извършен преводът към експортьора. Липсата на такъв конкретен срок създава притеснение у тези, които плащат, че това може да се проточи с дни и месеци. Няма яснота в срока и това е едно от нещата, които трябва да бъдат уточнени- в какъв срок от превода на еврото по сметката на купувача в съответната банка, може да се получи плащането от износителя на газ.