В Италия: България е болен футбол, мафия, уредени мачове и расизъм!

Единственият светъл лъч е Лудогорец, пише „Гадзета дело спорт“

Коментар
16:30 - 25 Февруари 2020
4112
В Италия: България е болен футбол, мафия, уредени мачове и расизъм!

Най-големият спортен вестник в Италия „Гадзета дело спорт“ публикува обширен материал за родния футбол, посветен на сблъсъците на Лудогорец с гранда Интер. Нерадзурите спечелиха с 2:0 в Разград, а реваншът ще трябва да се играе пред празни трибуни заради епидемията от коронавирус, обхванала Северна Италия.

Материалът на „Гадзета дело спорт“ е озаглавен „България – болен футбол“, а подзаглавието - „Мафия, расизъм и светъл лъч – Лудогорец. Уредени мачове, убити президенти и разрушен национален отбор“. 

В него се посочва, че след славата на Христо Стоичков и четвъртото място на световното през 1994 г. от българския футбол почти не е останало нищо. 

„Пустиня, осеяна с мръсен бизнес“ - авторът Валерио Клари пише, че между 1993 и 2005 г. са убити 15 президенти или бивши президенти на футболни клубове от елита. Описва, че мотивите за убийствата рядко са свързани с футбола, но пък цялата картина разкрива тясната връзка между организираната престъпност и играта.

„Основните клубове в страната бяха в ръцете на българската мафия, която след краха на комунизма превзе голяма част от окаяната икономика на София. Футболът не беше просто средство за добиване на признание и хоби, но преди всичко богат бизнес. Няколко години по-късно (2011 г.) Уикилийкс щеше да представи доклад от американското посолство, който разказваше за положението: „Дори най-известните отбори като Левски, ЦСКА, Литекс, Славия, Локомотив София и Локомотив Пловдив – имат връзки с организираната престъпност“.

В материала се посочва, че в годините футболът в България е бил средство за пране на пари. Говори се и за проблем с расизма. Авторът пише, че Лудогорец е „роден сред останките на родния футбол“.

„За да стигне до стадиона, автобусът на Интер трябваше да премине през улици, край които са изложени за продажба всякакви видове трактори. Тук, където футболната традиция е била близка до нула, олигархът Кирил Домусчиев е направил така, че да се развие клуб, който от няколко години е единственият слънчев лъч за едно футболно движение, потънало в мрак“, завършва материала си Клари.