Валентин Николов пред Lupa.bg: Газопроводът с Гърция няма да тръгне октомври

В момента купуваме руски газ не през един, а през два посредника, затова и цената е висока, каза експертът

Актуално интервю
11:05 - 19 Август 2022
6776
Валентин Николов пред Lupa.bg: Газопроводът с Гърция няма да тръгне октомври

Валентин Николов е енергиен експерт от ГЕРБ. Бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" и на Български енергиен холдинг. Пред Lupa.bg говори за газопровода с Гърция и за перспективите ни за доставки на газ.

- Г-н Николов, вчера стана ясно, че газопроводът с Гърция е включен в българската система, можем ли да кажем, че проектът вече е на финалната права?

-Проектът е преди акт 15, финалната права ще бъде, когато имаме акт 16, така че не бих казал, че сме на тази права. Системата, която ще управлява потоците по гръцката връзка все още не е готова, а тя е от ключово значение, за да се пуснат търговски количества газ. Чакаме финалната права.

- Управляващите обещават от 1 октомври да тръгне тръбата с Гърция.

- Дори да получи акт 16 до тогава, заради това, че ние не сме си изпълнили договора с Азербайджан, тяхната компания вероятно ще иска да реализира доставките си на по-голяма цена. Така че аз не съм сигурен, че газопроводът ще тръгне на 1 октомври.

- Какви надежди залагаме на този газопровод?

- Когато беше замислен този газопровод, беше замислен да бъде с 3 милиарда кубически метра газ. Стратегически той се измени, за да може да прекарва 5 милиарда кубически метра, увеличи се широчината на тръбите за тази цел. В момента обаче измервателните станции са разчетени на 3 милиарда.

За да бъде един газопровод правилно направен тръговски спрямо европейските разбирания, той трябва да направи така наречените търгове за капацитети и те трябва да са дългосрочни.

Когато се правеха тези търгове единствено „Булгаргаз“ се яви на тях и той заяви своите 1 милиард кубически метра, които са по договора с Азербайджан, който е подписан още по времето на Георги Първанов, после Бойко Борисов. В последствие интерес прояви и „Овъргаз“, като преговорите течаха до миналата година, когато бях в Български енергиен холдинг, но все още не бяха заявили капацитет.

До този момент капацитетът на тръбата Комотини-Стара Загора фактически беше резервиран на една трета. Когато започна войната в Украйна, интересът към този газопровод нарастна и кой ли вече не е копал там. Проектът стана много важен най-вече заради терминала за втечнен газ, който е в Александруполис, така че тези количества могат да бъдат доставяни и на север от нас- Украйна, Молдова. Тръбата към момента е от ключово значение.

Това разбира се пак е свързано с Русия. Акционер в Шах Дениз е „Лукойл“, част от производството на Азербайджан също е с руска газ.

- В последно време се даваха разнопосочни заявления относно това ще преговаряме ли с „Газпром“, ако се наложи...

- Да, но тук има голям проблем. След като веднъж са спрени доставките и си обвинил партньора си, че не изпълнява договора, ако влезеш в колаборация да се изпълни договора до края на годината, трябва да заведеш арбитражно дело и пак ще получиш по-малко количества, отколкото е могло да получиш.

Освен това при такова развитие на нещата ще трябва да минем на варианта take or pay и съответно да платим независимо, че не сме потребили газа. Така че задачата на служебното правителство е много тежка.

- Вчера от „Газпром“ казаха, че очакват рекордни цени на газа преди зимата. Дали това наистина е вярно?

- Най-вероятно така ще стане. Защото цялата инфраструктура, която в момента е налична на Европа, е натоварена за година напред. Това обаче не може да обезпечи липсата на газ от „Газпром“, тоест зависи Русия колко ще пусне на свободния пазар и колко не.

Най-вероятно или „Газпром“ ще си изпълнява дългосрочните договори и няма да дава газ на свободния пазар, или ще се позовава на технически проблеми и пак ще намали количествата газ. Така че това, което казаха, че цената ще е рекордна, най-вероятно така ще го направят.

-Наистина ли ни чака много тежка зима?

- България, че ще пострада, ще пострада. Зимата, че ще е тежка, ще е тежка. Но ние задължително трябва да нагнетим Чирен колкото може повече. Ако намалят доставките към Гърция, при всички случаи ще имаме недостиг на газ, защото няма откъде другаде да вземем. Но ако топлофикациите в страната ни бъдат обезпечени, няма да имаме проблеми с електрическата енергия.

Тук вече ще се наложат кардинални решения, тъй като ние сме износители на ток, ще трябва да спрем износа, за да обезпечим нашия пазар.

Лошото ще настъпи, ако Германия влезе в рецесия, защото почти всичките ни заводи обслужват германската и италианската икономика.

- Договорът ни с „Газпром“ изтича края на година. После накъде?

- После ще продължим да купуваме от посредници на „Газпром“. Това ще е така до 2024 г., когато ще заработи терминалът за втечнен газ на Александруполис. Какво се случва към момента- „Газпром“ продава газ на DEPA, това е гръцкия „Булгаргаз“. DEPA не продава газ на България, а го продава на други фирми, които вече го продават на нас. Така се получава двойно посредничество.