Войната между "Хамас" и Израел удари Украйна

Ключовите съюзници на Зеленски пренасочват подкрепа и оръжия към Близкия Изток

Коментар
17:40 - 18 Октомври 2023
7436
Войната между "Хамас" и Израел удари Украйна

Съществуват опасения, че твърде бавният напредък на украинската контраофанзива и намаляването на подкрепата от страна на ключови съюзници може да доведе до намаляване на вниманието, от което Киев отчаяно се нуждае в конфронтацията си с Русия, констатира "Ню Йорк таймс".

Днес Украйна, която все още води ожесточени сражения с руските сили по фронтова линия, дълга стотици километри, е изправена пред тревожна промяна в геополитиката на конфликта.

Ключовите съюзници пренасочват вниманието си към войната между Израел и "Хамас", военната помощ от Съединените щати стана заложник на борбата на републиканците за лидерство в Конгреса, а по време на изборите в Словакия и Полша се появиха пукнатини в европейската подкрепа.

"Израел е изправен пред екзистенциална заплаха. Всяко финансиране за Украйна трябва спешно да бъде пренасочено към Израел“, припомня Би Би Си казаното на на 9 октомври от сенатора републиканец от Мисури Джош Гоули.

Въпреки че по-рано Белият дом нарече този политик разпространител на "руска дезинформация", тезата за ограничаване на западната подкрепа за Киев поради конфликта в Близкия изток не е безпочвена. Въпреки че сега администрацията на Джо Байдън и Пентагонът публично отричат тази хипотеза.

"Категорично отхвърляме идеята, че Съединените щати не могат едновременно да подкрепят свободолюбивия народ на Украйна и държавата Израел", каза съветникът на Белия дом по въпросите за националната сигурност Джейк Съливан.

"Имаме ресурсите, инструментите и капацитета да направим това ефективно", добави той.

"Сега се намираме в нова фаза", каза Павло Климкин, бивш външен министър на Украйна, коментирайки политиката на международната общност спрямо конфликта в Украйна, който сега се оказа засенчен от разразилата се война между Израел и "Хамас" в ивицата Газа. "Геополитическата среда стана по-разнообразна и объркваща".

Климкин заяви, че Киев ще трябва да се изправи срещу опитите на Москва да подклажда съпротива в Европа и САЩ срещу идеята за по-нататъшна военна помощ сега, когато демократичните съюзници на Киев провеждат избори. Той добави, че Украйна трябва да увеличи и вътрешното производство на оръжие, за да се подготви за продължителен конфликт и за възможността съюзниците да насочат вниманието си към други проблеми.

Според Климкин в Съединените щати тези, които "вземат решенията за външната политика, имат само 24 часа в денонощието, за да се погрижат за цялата планета". Нов конфликт означава "по-малко време за нас".

Украинските официални лица все още оценяват възможните последици от една война в Близкия изток, но като се имат предвид множеството други политически проблеми и целият месец без значим напредък на фронтовата линия, това ще бъде сериозна пречка.

Ако сраженията в Газа приключат бързо, това няма да се отрази на помощта за Киев, заяви пред украинските медии Кирил Буданов, ръководител на Службата за военно разузнаване на Украйна.

"Но ако ситуацията се проточи", продължи той, "съвсем ясно е, че ще има определени проблеми с това, че оръжия и боеприпаси ще трябва да се доставят не само на Украйна."

Оръжия, които никога не стигат

Твърденията за собствения мощен военнопромишлен комплекс на Израел са предимно мит и стереотип, а не реалност, казва военният експерт на украинския портал "Дефенс експрес" Иван Киричевски.

Той посочва, че например гордостта на израелското производство на бронирани танкове - танкът "Меркава" със система за активна защита, се е представил слабо в реални бойни действия.

Що се отнася до друга гордост на израелския военнопромишлен комплекс, системата за противовъздушна отбрана "Железен купол", тя е продукт на сътрудничество с американски изпълнители. Основната част от ракетите и оборудването се произвеждат от американската компания "Рейтиън", посочва Асошиейтед прес. Така че в условията на продължителна работа на противовъздушната отбрана Израел се нуждае от подкрепата на САЩ с ракети и компоненти, убеден е експертът.

Остава отворен и въпросът за снарядите с калибър 155 мм. По време на войната в Украйна именно този "натовски" калибър е най-търсеният и се използва от украинската армия повече от всичко друго. Американските и европейските фабрики едва имат време да произвеждат тези боеприпаси.

Израел няма "да подяде" доставките на 155-милиметрови за Украйна, доколкото за момента залага при офанзивата срещу Газа предимно на тежки авиационни управляеми бомби JDAM.

Наистина номенклатурата на оръжията, които САЩ предоставят на Украйна и които могат да изпратят на Израел, се припокрива, но в "тесен диапазон", казва бившият украински посланик във Вашингтон Валерий Чалий.

Приоритетът на Зеленски

От първия ден на войната на Русия срещу Украйна, започнала преди почти две години, президентът Володимир Зеленски превърна подкрепата на западните съюзници в свой приоритет. Той твърди, че отбраната на Украйна е от решаващо значение за сигурността на Европа и че съпротивата на страната му е олицетворение на желанието за свобода по света.

От миналия уикенд насам Зеленски позиционира Киев като приятел на Израел и категорично осъди изненадващата атака на "Хамас", която той приравни към действията на Русия в Украйна. Аргументът му е, че Москва е "враждебна сила" в Близкия изток заради действията си в Сирия. Той заяви, че се твърди, че тя внася военно оборудване, включително безпилотни самолети, за използване в Украйна от Иран - страна, която подкрепя "Хамас".

Зеленски публично изрази тревога, че вниманието на световната общност може да се пренасочи към събитията в ивицата Газа. "Съществува риск международното внимание да бъде отклонено от Украйна, а това ще има последици", каза той в интервю за телевизия Франс 2. "Русия се нуждае от пауза в Украйна, за да се подготви по-добре за нова, по-мащабна операция и след това да нападне съседите на Украйна, които са членове на НАТО. Мисля, че Русия ще се възползва от тази ситуация, от тази трагедия".

Видимият напредък на бойното поле би могъл да подкрепи аргумента, който съюзниците на Украйна изтъкват пред своите избиратели - че подкрепата им действително се отплаща. По време на срещата на министрите на отбраната на НАТО миналата седмица Зеленски заяви, че Русия е "загубила инициативата" в конфликта.

Но от юни насам, когато украинските въоръжени сили започнаха контраофанзивата си, чиято цел е разделянето на южната част на страната, която е под контрола на руските сили, на две зони, украинската армия е напреднала само с десет километра на две места. Обширните минни полета и използването на безпилотни самолети за поразяване на артилерийски цели забавиха напредването на украинските сили и има малък шанс Киев да успее да постигне целта си в близко бъдеще.

В края на август украинската армия превзе малкото село Работино и пехотата проби основната руска отбранителна линия, но не успя да напредне повече с бронирани машини, да маневрира зад руските позиции или да придвижи артилерия, за да удари основните пътни и железопътни линии за снабдяване в южната част на страната.

През последните няколко дни руските сили изглежда водят координирана офанзива в Източна Украйна - танковете им атакуват покрайнините на град Авдеевка - създавайки впечатление, че се люшкат напред-назад, като много малко територия преминава от ръцете на един в ръцете на друг.

Конфликтът в Украйна няма да приключи утре

"Хората постепенно осъзнават, че този конфликт ще бъде дълъг и че всички възможности за съкращаване на продължителността му са пропуснати", казва Майкъл Кофман, експерт по руските и украинските въоръжени сили във Фондацията за международен мир "Карнеги. "Сега трябва да се разработят планове за продължителен конфликт."

Военните разочарования увенчаха и без това изключително лошия месец за Украйна.

След като през септември Европейският съюз отмени временното ограничение върху вноса на украинско зърно, Варшава - ключов съюзник на Киев във всеки един смисъл - заяви, че няма да уважи решението на блока.

Традиционните маршрути за износ на украинско зърно през Черно море сега са блокирани от руския флот. А изявлението на Зеленски по време на речта му в ООН, че забраната на Полша за внос на зърно е само предизборен ход, допълнително изостри напрежението.

Междувременно по-нататъшната военна помощ от Съединените щати - най-големият доставчик на оръжия и боеприпаси за Киев - е застрашена, тъй като скептицизмът сред републиканците продължава да расте.

Разбира се, не всички текущи събития са в ущърб на Украйна. Според Климкин войната в Газа може да пренасочи вниманието на Запада към развитието на военнопромишления комплекс, което би било от полза за страната.

Въпреки че украинските въоръжени сили не са в състояние да постигнат значителен напредък в сухопътните си операции, през последните няколко седмици те успяха да променят формата на битката в Черно море, където нанесоха удари с помощта на новоразработен дрон и разклатиха контрола на руския флот върху водите, в които той доминира от десетилетия. Миналата седмица Украйна заяви, че е извършила две успешни атаки с помощта на нов морски дрон - управляван от сателит, без екипаж, натоварен с експлозиви, наречен Sea Baby.  Украйна нанесе и ракетен удар по щаба на руския Черноморски флот в Крим.

Доколкото конфликтът в Близкия изток започна на 7 октомври, еврейската държава започва да измества Украйна като направление за пътувания за демонстриране на съпричастност и подкрепа от страна на западните лидери. В същото време не трябва да се забравя, че двете кризисни огнища са различни като генезис и, съответно, като възможно решение. 

Каква ще бъде реакцията на колективния Запад ще покаже близкото бъдеще. И особено как ще реагира Вашингтон, доколкото действията на Байдън в сегашните две остри кризи ще се отрази неизбежно върху изборите за президент на САЩ догодина.  

Подкрепата, оказвана от САЩ, за Израел и Украйна се различава по своята интензивност, сочат данните на неправителствената организация USAFacts. На Израел от създаването на еврейската държава Вашингтон  е оказал военна помощ в размер на 225,2 млрд. долара. От 2000 г. насам 86% от оказваната помощ от САЩ на Израел са в подкрепа на военните цели на Йерусалим. В икономическата сфера помощите от Вашингтон за Израел от 1951 до 2022 г. възлизат на 92,7 млрд. долара.

На Украйна от 2014 г. досега (особено от февруари 2022 г.) САЩ са осигурили подкрепа в сферата на сигурността (предимно в отбраната) в размер на 46, 7 млрд. долара, е видно от документ на Държавния департамент от началото на октомври.

Това е политически рискова ситуация за Джо Бойдън, стремящ се (поне засега) към преизбиране през 2024 г., която може да пренасочи ресурсите и вниманието на САЩ от това, което досега  беше определящо  за външната политика на САЩ - войната на Русия в Украйна, отбелязва Ройтерс.