4 прости номера за най-вусните кюфтета (стъпка по стъпка)

Кухня
09:45 - 13 Април 2019
10081
4 прости номера за най-вусните кюфтета (стъпка по стъпка)

Да вмъкнем 4 прости хватки в най-обикновеното кюфте, които сигурно са известни на ценителите. Но никога не е в повече за една толкова любима храна. 

НАЙ-ОСНОВНИТЕ СЪСТАВКИ - останалото е фантазия

500 г кайма – вид на месото и пропорциите на смесването са по избор

60 г  хляб

100 мл прясно мляко

80 г лук

½ връзка магданоз

5-6 с.л. олио

2 ч.л. масло

1 яйце

сол и черен пипер

 

 

Хлябът се накисва в прясното мляко за 15 мин. (ПЪРВА ХВАТКА – мляко вместо вода за по-плътен вкус и по-малко вътрешна пара при пърженето). Наситняват се лукът и магданозът. Лукът се запържва (ВТОРА ХВАТКА – не суров, а сотиран лук за по-мек вкус и по-наситен аромат) в 2 с.л. загрято олио и разтопеното в него масло (ТРЕТА ХВАТКА – добавя се масло към олиото за по-изтънчен вкус, аромат и мекота). Маха се от котлона, прибавя се магданозът, разбърква се и се оставя да изстине.

  

Хлябът се изстисква много добре с ръце.

 

 

Омесва се каймата с хляба, запържения лук с магданоза, яйцето, сол и черен пипер. Оформят се с леко мокри ръце или намазнени с олио кюфтета във форма и големина по избор. Оставят се 15 мин. на студено (ЧЕТВЪРТА ХВАТКА – кюфтетата отпочиват, за да се отпусне месото и да си запазят формата при пърженето).

Загрява се останалото олио. Пържат се кюфтетата от двете страни с едно обръщане до златисто кафяво. Или се пекат в тава с намазнена с олио кухненска хартия в предварително загрята фурна на 200 градуса без да се обръщат.